Hoppa till huvudinnehåll

Jokerit har blivit ett propagandaverktyg och Minskresan saboterar för demonstranterna – statsvetare förklarar varför KHL-premiären i Belarus är problematisk

Marko Anttila tackar publiken
Resten av Finland skakar på huvudet – men Jokerit är fast beslutet att åka till Minsk. Marko Anttila tackar publiken Bild: AOP/Petri Saarelainen ishockey,Marko Anttila,Jokerit

Jokerits KHL-match mot Dynamo Minsk är en propagandaseger för en regim där demonstranter dör eller försvinner spårlöst. Det säger Thomas Karv, doktor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa.

På torsdag åker Jokerits privatplan i väg till Belarus för en snabbvisit i en diktatur som sjuder av oro. Helsingforslagets KHL-premiär mot Dynamo Minsk har kritiserats högljutt de senaste veckorna – men vad är det som gör matchen problematisk?

Thomas Karv, doktor i statskunskap, förklarar läget.

Han säger att resan till Belarus sänder helt fel signaler och legitimerar diktator Aleksandr Lukasjenkos regim.

– Det största problemet är att resan kan vändas till en propagandaseger. Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt.

Hur allvarliga är övertrampen i Minsk just nu?

– Bevisligen har demonstranter dött på gatorna i Minsk, bevisligen har journalister fängslats, bevisligen har demonstranter försvunnit spårlöst. Det har bekräftats från högsta FN-nivå.

Jokerit ensam i offside

Domen mot Jokerit har varit hård i Finland. De allierade börjar bli få: fansen, tidigare sponsorer, politiker och spelarföreningen har ifrågasatt eller öppet tagit ställning mot matchen i Minsk.

Men spelar det någon roll?

Jokerits ekonomi är inte beroende av stora sponsorintäkter och välfyllda läktare. Det är en tidigare rysk toppolitiker och oligark som täcker Jokerits årliga mångmiljonförluster.

Över tio miljoner euro i förlust årligen

Jokerits verksamhet har varit rejält förlustbringande. Här är resultaten för de fyra senaste säsongerna åren:

  • 2019: 11,3 miljoner euro i förlust
  • 2018: 12,5 miljoner euro i förlust
  • 2017: 14,9 miljoner euro i förlust
  • 2016: 15,4 miljoner euro i förlust

Om Jokerit hade valt att bojkotta matchen hade boten för utebliven närvaro bara gått på 34 000 euro – fickpengar. Nu får i stället en ifrågasatt regim i öst bekräftelse av ett land i väst.

Thomas Karv
Thomas Karv pekar ut matchen i Minsk som ett exempel på sportswashing. Thomas Karv Bild: Yle/Anna Ruda Thomas Karv,Åbo Akademi

– Det är bevisligen extremt viktigt för tveksamma regimer att få bekräftelse av västerländska länder. Det målar upp en bättre bild av landet som helhet. I det långa loppet leder det till att länder vill investera och landet blir en del av den internationella gemenskapen, säger Karv och fortsätter:

– Samtidigt kan landet ha kvar en lagstiftning som en upplyst europeisk stat inte skulle acceptera. Genom att skapa ett beroendeförhållande kan man blunda för övergrepp på mänskliga rättigheter.

Torsdagens match ger den vitryska regimen chansen att ändra narrativet och få andrum: Bilderna på massdemonstrationer och pansarvagnar kommer att bytas ut mot en internationell ishockeymatch.

Döm inte enskilda spelare

Jokerits spelare sitter i en rävsax. Hur de än agerar kommer det att tolkas som ett politiskt ställningstagande.

Därför tycker Karv att man ska vara försiktig med att döma enskilda spelare, som kan oroa sig över sin situation i laget om de vägrar att resa.

– Karriären och lönen kan vara på spel. Det är lätt att döma då man själv sitter i ett bekvämt kontor i Vasa, med havsutsikt.

Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus.
Jokerit har inte lyssnat på fansen. Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus. Bild: Petri Saarelainen Jokerit

Med facit på hand blev KHL-äventyret inte alls som tänkt för Jokerit.

Då klubben meddelade om flytten sommaren 2013 trodde Jokerit att KHL skulle bli en större europeisk liga. Vid tidpunkten var inte heller samarbetet med Ryssland lika problematiskt.

Det var innan kriget i Ukraina och annekteringen av Krim – händelseförloppet som gjorde att omvärlden fördömde Ryssland och markerade med sanktioner.

Läs också