Hoppa till huvudinnehåll

Ruusuvuori om sin första seger på Grand Slam-nivå: "Väldigt bra match"

Emil Ruusuvuori är klar för andra omgången i US Open.
Emil Ruusuvuori är klar för andra omgången i US Open (arkivbild). Emil Ruusuvuori är klar för andra omgången i US Open. Bild: Lehtikuva Emil Ruusuvuori

Emil Ruusuvuoris match, och sedermera seger, satte punkt för en fem år lång svit utan singelfinländare i tennisens Grand Slam-turneringar. Men nu kom, såg och segrade Emil Ruusuvuori.
– Första segern på Grand Slam-nivå känns bra, säger Ruusuvuori.

Av finländarna har Henri Kontinen så klart spelat och till och med vunnit (Australiska öppna 2017) Grand Slam-turneringar under de senaste åren, men i herrsingel och damsingel har finländarna lyst med sin frånvaro.

Jarkko Nieminen var den senaste och året var 2015. Nu satte den 21-årige Emil Ruusuvuori (ATP-92) punkt för sviten. Och med den äran. Med 3–2 i set besegrade han slovenen Aljaz Bedene och var naturligtvis en lycklig man efter segern.

– Först och främst: den första segern på Grand Slam-nivå känns bra. Det var en väldigt bra match, bra tennis och hård kamp, summerar Ruusuvuori sin match på tennisförbundets webbplats.

– Varje set var relativt jämnt och det svängde åt båda hållen. Jag är nöjd och har nu blicken inställd mot följande match.

– Det var min första femsetsmatch och jag tycker att jag hanterade den på rätt sätt. Visst känns det i kroppen, men det är helt normala känningar även om påfrestningen var stor.

Match mot träningskompisen blir kul

I följande match får han mot sig bekant motstånd i form av norrmannen Casper Ruud (ATP-37).

– Det spelar inte så stor roll vem som står på andra sidan nätet. Jag går in för att spela mitt eget spel. Underlaget är snabbt och man kan bygga upp spelet genom aggressivt spel. Bollen studsar väldigt lågt vilket är utmanande både spelmässigt och fysiskt.

Innan avfärden till USA tränade Ruusuvuori och Ruud tillsammans i Helsingfors och norrmannens styrkor är väl kända.

– Ruud har en stark forehand och därifrån gör han mycket poäng. Vi känner varandras spelstil utan och innan så vi får se hur det går på torsdag. Det blir roligt, säger Ruusuvuori.