Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan det krävas negativt coronatest för att få resa in i Finland - minister Harakka: "Lagändringen gäller inte finländare"

Ett Finnairplan flyger under en solnedgång. Himlen är orange.
Kommunikationsminister Timo Harakka uppger att ministeriet förbereder obligatorisk testning. Bildsättningsbild. Ett Finnairplan flyger under en solnedgång. Himlen är orange. Bild: Marcel Lorenz / AOP Finnair,flygplan,Helsingfors-Vanda flygplats,flygfält,flygplatser,flygning,solnedgång,soluppgång,flyg

Leverantörer av transporttjänster kan få nya skyldigheter för att förbättra hälsosäkerheten.

Kommunikationsministeriet förbereder som bäst en lagändring som skulle kräva att leverantörer av transporttjänster måste se till att resenärerna kan uppvisa ett negativt testresultat för smittsam sjukdom innan de får resa in i Finland.

Kommunikationsminister Timo Harakka säger till nyhetsbyrån STT att kravet på ett negativt coronatest inte skulle gälla finländare eller utlänningar som är fast bosatta i Finland.

Enligt STT skulle det planerade coronatestkravet inte heller gälla gränstrafiken, när man till exempel åker in i Finland i en privatbil.

Det är ännu oklart vilka konsekvenser förslaget får för transportföretagen. Regeringsrådet Silja Ruokola på Kommunikationsministeriet uppger för Yle Uutiset att man ska höra leverantörer för att ta reda på vad ändringen skulle innebära för dem och hur mycket extra arbete det skulle förorsaka.

Del av lagpaket

Lagändringen är en del av ett lagpaket som ska garantera hälsosäkerheten inom sjö- och luftfarten och i persontrafiken på båtterminalerna och flygplatserna.

Utöver detta bereds det också ett förslag till en ändring av lagen om smittsamma sjukdomar vad gäller trafiksektorn.

Det är frågan om ett förslag på en tillfällig lag som skulle gälla till och med den 31.12.2021.

Harakka: Trafikmyndigheterna behöver ökade befogenheter

Kommunikationsminister Harakka säger att trafikmyndigheternas befogenheter behöver öka för att garantera hälsosäkerheten.

- Traficom har möjlighet att tillfälligt avbryta de farligaste flygrutterna. När det gäller den dagliga utlandstrafiken skulle det vara mest effektivt att göra transporttjänsteleverantören för flyg-, fartyg-, buss- och tågtrafiken skyldig att säkerställa att resenären har ett negativt testresultat, säger Harakka i ett pressmeddelande.

Enligt Kommunikationsministeriet skulle skyldigheten gälla leverantörerna vid sådana tillfällen då hälsomyndigheterna har noterat en hög risk för smitta av en allmänfarlig smittsam sjukdom. Skyldigheten skulle gälla alla trafikformer.

Lagförslaget som förbereds överlämnas till riksdagen den 24 september, och kan börja gälla tidigast i oktober.

Källa: Kommunikationsministeriets pressmeddelande, STT, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades 2.9 klockan 18.13 med uppgifter om att ett negativt coronatest inte skulle krävas av finländare och utlänningar som är permanent bosatta i Finland. Artikeln uppdaterades 18.38 med Silja Ruokolas kommentarer till Yle Uutiset.