Hoppa till huvudinnehåll

Blyhagel på våtmarker begränsas inom EU – Finland röstade mot beslutet

Jägare klädd i orange och kamouflerat står med hund iförd reflexväst med ryggen mot kameran i skogen.
Det blir svårt att övervaka förbudet i ett land med så mycket våtmark som Finland, menar ministerierna. Jägare klädd i orange och kamouflerat står med hund iförd reflexväst med ryggen mot kameran i skogen. Bild: Mostphotos jakthundar,jakt,jägare

EU:s medlemsländer godkände på torsdagen kommissionens beslut att begränsa användningen av blyhagel på våtmarker. Begränsningen träder i kraft i början av år 2023.

Förslaget godkändes med klar kvalificerad majoritet inom Reach-kommittén som ansvarar för verkställande av kemikalielagstiftning.

Finland röstade mot förslaget.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver Social- och hälsovårdsministeriet och Miljöministeriet att det blir både svårt och dyrt att övervaka begränsningen i vårt glesbebyggda och vattenmarksrika land.

Jägarförbundet bestört

Vid Finlands Jägarförbund har man reagerat på beslutet med bestörtning.

– Tyvärr räckte inte motståndet från Finland och andra länder och kommissionen körde igenom sitt förslag, säger förbundets ordförande Tuomas Hallenberg i ett pressmeddelande.

Jägarförbundet uppger att det tillsammans med Europas paraplyorganisation för jägare har kämpat mot förslaget hela vägen.

Nu följer en treårig övergångsperiod innan begränsningen börjar gälla. Enligt Jägarförbundet är det fallet i alla länder där minst 20 procent av landets areal består av våtmarker.

– Förbudet mot blyhagel borde ha kopplats till områden med synligt vatten, då hade begränsningen varit ändamålsenlig, säger Jussi Partanen vid Jägarförbundet.

Minister Leppä: Vi vänder på varje sten

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) tog ställning till beslutet på Twitter.

– Att förbudet mot blyhagel går vidare är en djup besvikelse. Finland röstade mot, majoriteten för. Jag ber att Viltförvaltningen och intressegrupperna utvärderar läget. Det får betydande inverkan på jakt och skytte. Vi vänder på alla stenar, skrev Leppä.

Finlands jaktlag begränsar redan sjöfågeljakt med blyammunition. Den nya blybegränsningen gäller all typ av skytte – även sportskytte på skjutbanor – och innehav på våtmarker. Det är alltså ett betydligt mer omfattande förbud än det som i nuläget råder i Finland.

Årligen dör hundratusentals sjöfåglar i Europa på grund av blyförgiftning som orsakas av blyhagel. Ministerierna uppger att Finland i enlighet med EU:s mål har förbundit sig till att minska användningen av bly.

Källa: STT

Läs också