Hoppa till huvudinnehåll

Gulf Stream Riders kommenterar USA:s politiska läge i sin musik

Gulf Stream Riders
Gulf Stream Riders utmanar på Vegatoppen med låten Bad Faith. Gulf Stream Riders Bild: Privat. Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,Gulf stream riders

Gulf Stream Riders är ett rockband med ena foten i New York och den andra i Åbo. Båda medlemmarna har en lång musikalisk bakgrund och de är inte rädda för att kommentera det politiska läget i USA i sin lyrik. Gulf Stream Riders utmanar på Vegatoppen med låten Bad Faith.

Multiinstrumentalisten och producenten Nalle Ahlstedt kan man förknippa med många olika musikprojekt, men just nu är han aktuell med bandet Gulf Stream Riders.

Bandet är ett amerikanskt-finlandssvenskt samarbete som förutom Ahlstedt, består av den amerikanska sångaren Chris Anderson.

Anderson och Ahlstedt har spelat tillsammans sedan början av 90-talet. Då hade de ett band som hette Wighthouse Wanderland.

DET HÄR ÄR GULF STREAM RIDERS

 • Medlemmarna bor i New York och Åbo
 • Består av:
  Nalle Ahlstedt - instrument
  Chris Anderson - sång
  • Spelar country-rock
  • Spelade under 90-talet musik under artistnamnet Wighthouse Wanderland
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Bad Faith

Fick skivkontrakt under utbytesstudier

Anderson kom egentligen till Finland som utbyteselev och gjorde då en demo tillsammans med Ahlstedt.

När han hade åkt tillbaka till USA hade de redan fått skivkontrakt och han fick återvända till Finland. De släppte ett album och gjorde spelningar runt om i Finland.

Efter några år av spelningar, bland annat i Los Angeles och Finland, tappade de kontakten.

Producerar musiken i USA och Finland

För några år sen tog de två vännerna upp instrumenten där de lämnade dem på 90-talet och bestämde sig för att göra det de alltid velat – spela countryinspirerad rock.

Det som är lite speciellt är att de producerar musiken på olika håll. Dagens teknik ger Ahlstedt möjlighet att banda sina delar i Finland för att sedan skicka dem vidare till Anderson som bandar sångdelen i USA.

mixerbord i användning
Gulf Stream Riders bandar sin musik både i Finland och USA. mixerbord i användning musikproduktion

Utmanar på Vegatoppen

Gulf Stream Riders utmanar nu på Vegatoppen med låten Bad Faith. Ahlstedt berättar att deras musik har utvecklats sen de kommit ut med sina första singlar.

– Våra första singlar var lugnare, men nu har vi på något sätt gått mot ett mera “rough” sound och Chris, som skriver texterna, har börjat ta upp saker som händer i den amerikanska politiken.

Ahlstedt förklarar att Bad Faith handlar om just det politiska läget i USA och hur de stora bolagen styr och ställer.

Inställda konserter gör framtiden oviss

Tanken var att Gulf Stream Riders den här sommaren skulle göra spelningar, men på grund av rådande läget fick de skjuta upp dem till nästa sommar. Instrumenten är ändå inte lagda på hyllan.

– Vi gör flera låtar hela tiden. Den 25 september kommer följande singel och mer är på kommande.

Ahlstedt berättar att det rådande läget inte bara lagt käppar i hjulen för Gulf Stream Riders planer, utan även i hans personliga arbete.

– Jag har under de senaste månaderna inte kunnat ha någon i studion och det har inte gått att skriva tillsammans med någon, men nu är det lite bättre. Nu vågar man väl vara i samma rum som någon annan.

Du kan rösta på låten här.

Läs också