Hoppa till huvudinnehåll

Oberoende utredningsgrupp ska utvärdera pandemiåtgärder

I bild syns en skulptur "Lyktbärare" utanför Helsingfors tågstation som bär munskydd.
Finländare rekommenderas använda munskydd i situationer då säkerhetsavstånd inte är möjliga. I bild syns en skulptur "Lyktbärare" utanför Helsingfors tågstation som bär munskydd. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,augusti,2020,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),VR-Group ,järnvägsstationer,Helsingfors centralstation,Lyhdynkantajat

En oberoende utredningsgrupp får i uppdrag att utvärdera de åtgärder som vidtagits under coronapandemin. Gruppen bildas i samarbete med Olycksutredningscentralen Otkes.

Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, ser positivt på att gruppen bildats.

- Jag antar att också vi [Instutet för hälsa och välfärd, reds. anm.] blir intervjuade. Det är en väldigt bra sak, på så sätt tar vi tillvara allt det vi lärt oss under coronapandemin, säger Salminen i Yles Morgonettan.

Regeringen informerar om gruppens syfte i samband med ett presstillfälle klockan 13.30 i dag.

I informationsmötet deltar statsminister Sanna Marin (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), Otkes
direktör Veli-Pekka Nurmi och ledande utredare Kai Valonen.

Regeringen samlas i dag i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera hur Finland ska gå vidare med coronarestriktionerna och hur hybridstrategin ska tillämpas i framtiden.

Enligt Yles uppgifter kommer gränsfrågor inte att diskuteras, utan ärendet flyttas till nästa vecka.

Källa: STT

Artikeln har uppdaterats klockan 7.38 med ett citat av Mika Salminen.

Läs också