Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: SDP fortfarande störst – kampen hårdnar mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna

Yles partimätning
Yles partimätning Politik

Socialdemokraterna når inte upp till sommarens formtopp men är fortfarande störst i Yles partimätning. Inom oppositionen hårdnar konkurrensen mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet.

SDP är fortfarande det populäraste partiet. I Yles partimätning för augusti har stödet ändå sjunkit med ett par pocentenheter sedan toppnoteringen i juli.

Särskilt bland pensionärerna är det en del som vänt socialdemokraterna ryggen.

– Bland pensionärer och dem som är över 65 har stödet för socialdemokraterna sjunkit klart i augusti. En möjlig förklaring kan vara diskussionen om att slopa pensionsslussen, säger Taloustutkimus forskningschet Tuomo Turja.

SDP har inte tydligt tagit ställning för eller mot finansministeriets förslag att slopa pensionsslussen som i praktiken låter äldre arbetslösa gå i pension.

Enligt Turja ska man ändå inte överdramatisera socialdemokraternas minskade väljarstöd eftersom toppen i juli var ovanligt hög.

Konkurrensen ökar i oppositionen

Som helhet bjuder Yles partimätning för augusti på sällsynt lite dramatik. Så gott som alla förändringar ryms inom felmarginalerna.

Stödet för Samlingspartiet ökar ändå med en procentenhet, medan Sannfinländarna stampar på stället.

– Man kan väl säga att Samlingspartiet och Sannfinländarna börjar föra en ganska jämn kamp, säger Turja.

Samlingspartiets understöd växer främst bland bland unga och medelålders män i Helsingfors och Nyland. Bland partiets nya supportrar finns studerande, företagare och personer i ledande ställning.

– Det handlar om just sådana väljargrupper som traditionellt varit viktiga för Samlingspartiet, säger Turja.

Sannfinländarna sitter för sin del stadigt i båten.

– Av alla partier börjar Sannfinländarna nu ha det mest stabila väljarstödet. De relativt höga siffrorna har redan hållit i sig ganska länge, konstaterar Turja.

Fortfarande segt för Centern

Centern verkar inte ha gynnats särskilt mycket av den synlighet som ordförandekampen fört med sig. Väljarstödet har bara knappt återhämtat sig från bottennoteringen i juli.

– Centern har legat och guppat vid 11-procentstrecket redan i flera månader. Sedan i våras är det inte mycket som har hänt, säger Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja.

Stödet för De gröna, Vänsterförbundet, SFP och KD är relativt oförändrat.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 10.8.2020 och 1.9.2020. Sammanlagt 2442 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 67,9 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 2 procentenheter.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också