Hoppa till huvudinnehåll

Backlinjen hängde inte med i Rumäniens snabba kontringar – Finland föll tungt i EM-kvalet

Robin Tihi i nickduell mot George Ganea
Robin Tihi i nickduell mot George Ganea Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,Robin Tihi

Finland höll mycket boll och skapade en hel del chanser, men laget blev utan poäng i hemmamötet med Rumänien. Gästerna tog vara på de lägen som dök upp och framför allt Darius Olaru och Valentin Mihaila var kliniska i sina avslut.

Finlands U21-landslag spelade sin senaste kvalmatch för nästan tio månader sedan då man föll med 1–4 mot Rumänien och tappade samtidigt andraplatsen i gruppen.

Efter en lång paus fortsatte kvalet i kväll med returmöte i Åbo och Finland var i stort behov av poäng för att hålla EM-drömmen vid liv. Men precis som i det första mötet kammade man noll då Rumänien vann med 3–1.

Finland var det bollförande laget under stora delar av matchen, och i början av den första halvleken radade laget upp flera vassa lägen.

Kaan Kairinen fick den första chansen i den tolfte minuten men hans skott räddades av gästernas målvakt Daniel Vlad till en hörna. På den efterföljande hörnan sköt sedan Lucas Lingman klockrent i stolpen.

Några minuter senare räddade Vlad ytterligare ett vasst skott från Kairinen men sedan kom smällen. Rumänien tog ledningen då Darius Olaru sprang ifrån det finländska försvaret och placerade in 1–0.

Men Finland fortsatte att ösa på efter baklängesmålet och fick snabbt utdelning. Tre minuter efter Olarus fullträff prickade Mikael Soisalo in kvitteringen.

– Vi stod upp bra och Rumäniens målvakt räddade laget i första halvlek, säger förbundskaptenen Juha Malinen på Bollförbundets webbplats.

Mikael Soisalo skjuter, Rumäniens Radu Boboc försöker täcka.
Mikael Soisalo gjorde Finlands mål i matchen. Mikael Soisalo skjuter, Rumäniens Radu Boboc försöker täcka. Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands U21-herrlandslag i fotboll,Mikael Soisalo

Finland såg till att Rumäniens sylvasse anfallare Valentin Mihaila inte fick speciellt många länge, men i den 57:e minuten rasslade det till i nätet.

Rumänien kontrade snabbt och den finländska backlinjen hamnade på efterkälken då Mihaila rann igenom och chippade in 2–1 för gästerna.

– Målen förvånar inte eftersom Rumäniens anfallare håller toppklass. Men det var lite för mycket öppna portar, säger Malinen.

Finland fick en ordentlig kvitteringschans i den andra halvleken. Då en kvart återstod att spela fick backen Martti Haukioja bra träff med vänsterfoten men Vlad räddade.

Rumäinen punkterade sedan matchen i den 84:e minuten då Andrei Ciobanu dunkade in 3–1.

Finland ligger nu sex poäng bakom grupptvåan Rumänien då fyra matcher återstår att spela. Gruppettan Danmark ligger tre poäng före Rumänien.

Resultat:

Finland – Rumänien 1–3 (1–1)
21´ 0–1 Darius Olaru
24´ 1–1 Mikael Soisalo
57´ 1–2 Valentin Mihaila
84´ 1–3 Andrei Ciobanu

Finlands startelva:

1. William Jääskeläinen
2. Aapo Halme (c)
3. Martti Haukioja
5. Juho Hyvärinen
6. Kaan Kairinen
7. Mikael Soisalo --> 74 min 17. Timo Stavitski
9. Benjamin Källman --> 80 min 10. Saku Ylätupa
11. Onni Valakari
14. Robin Tihi
16. Lucas Lingman --> 80 min 8. Jaakko Oksanen
18. Jasin Assehnoun --> 74 min 22. Serge Atakayi