Hoppa till huvudinnehåll

Bygg ett stabilt cykelställ för ordningens skull

Behovet att ordna saker uppenbarar sig väldigt tidigt hos oss. Redan som små radar vi leksaksbilar i storleksordning, små plastkaffekoppar enligt färg och pynt och pyssel i raka rader. Att rada hör tydligen till vår natur.

Som vuxna fortsätter vi att rada skor och kläder i skåp och lådor, trädgårdsredskap och verktyg på hyllor och i ställningar och också det mest fria av våra fordon skall styras upp - cykeln.

Om man tejpar en fyrkant på golvet sätter sig katten i fyrkanten. Vi skrattar och gör kattvideon för att den är så enkel och gullig som gör så. Själva backar vi fram och tillbaka med bilen så att den säkert skall få plats innanför parkeringsrutans vita linjer - kanske är det så att katten inte bara sitter utan att den faktiskt har parkerat.

Det är gott med både parkerade katter och ordningen hos oss människor. Ett stabilt cykelställ är bra att ha för att cyklarna inte skall ligga huller om buller på gården utan stå i rakt led vid ytterdörren.

Bygg en stadig grund

Gäller att få en tung fot eller grund till cykelstället. Det går med vad som helst som är tungt, jag använde en bit av en järnvägsbalk, det var det tyngsta jag stötte på.

Den del som är under marken skall hålla resten av cykelstället på plats ovan marken.

Metallkonstruktion.
Metallkonstruktion. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,balk

Stödben och u-balkar

Svetsa fast några stöd på båda sidorna av den tunga metallbalken. Stödbenen håller ställningen rak.

Svetsa fast ett par 30 cm långa u-balkar ovanpå järnbalken. Borra två hål i övre änden av vardera balken. Detta gör du lättast innan du svetsar fast u-balkarna.

U-balkarna skall vara vända lite utåt från varandra så att cykelhjulet kan kila in sig när cykeln parkeras. U-balkarna sticker upp ur marken och i dem skruvas träplattorna fast.

Såga till en träplatta per u-balk

Till en cykel behövs två u-balkar och två träplattor. Träplattorna skall vara ca 300 mm höga och minst 150 mm breda. Tjockleken kan man anpassa till u-balken men jag rekommenderar minst 30 mm.

Ett cykelställ.
Ett cykelställ. Bild: Yle/Jim Björni Strömsö,Jim Björni,Cykelställ

Ytbehandling och dekoration

Järndelarna behöver rostskyddsfärg och trädelarna blir fina med lack för utomhusbruk.

För den som vill pyssla lite extra kan en liten cykel av järntråd bli en minst lika fin kreativ stund som bygget av hela cykelstället. Till miniatyrbygget behövs järntråd, lödkolv och fogtråd.

En miniatyrcykel.
En miniatyrcykel. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,cykel