Hoppa till huvudinnehåll

CKP avslöjade internationell drogliga i huvudstadsregionen - spred droger med hjälp av olåsta bilar

9,9 kilo amfetamin som polisen beslagtagit.
I samband med tillslaget har polisen beslagtagit droger till ett gatuvärde på omkring 700 000 euro. 9,9 kilo amfetamin som polisen beslagtagit. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors Polis,amfetamin,narkotika,polisinrättningar,Helsingfors,fågelbrädsfallet

Centralkriminalpolisen har avslöjat en internationell drogliga som de senaste åren har bedrivit en omfattande droghandel i huvudstadsregionen. Den kriminella gruppen, till största delen bestående av finländare och estländare, misstänks ha spridit stora mängder droger under 2019 och 2020.

En estnisk man född 1966 som tros ha varit ledare för den kriminella gruppen. Hans närmaste kumpaner misstänks ha varit en estnisk man född 1986 och en finsk man född 1970. Trion misstänks för flera grova narkotikabrott.

De misstänkta brotten har ägt rum mellan januari och april i år i Hyrylä i Tusby, Björkby i Vanda samt Botby, Östra centrum och Sörnäs i Helsingfors.

I samband med tillslaget har polisen beslagtagit droger till ett värde på omkring 700 000 euro i gatuhandeln.

Dit hör bland annat 35 kilogram amfetamin och metamfetamin, nästan 1 200 Subutex-tabletter, omkring 13 500 Rivotril-tabletter och nästan 20 000 euro i kontanter.

Organiserad och våldsam grupp

Enligt förundersökningen verkar den kriminella gruppens verksamhet ha varit organiserad och varje medlem har haft en viss uppgift.

- I början användes vid leveranserna av narkotikapartierna så kallade "postlådebilar" d.v.s. personbilar som olåsta lämnades på parkeringsplatser. Med hjälp av dem överfördes narkotikapartierna från förmedlaren till köparen. Senare användes en taxi för transporterna av narkotikapartierna, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Gruppens verksamhet, form och medlemmar har ständigt förändrats som en följd av de åtgärder polisen riktade mot dem.

Den kriminella gruppen misstänks också ha använt våld i sin verksamhet.

- För kommunikation relaterad till den brottsliga verksamheten använde gruppen huvudsakligen inte traditionella telefonsamtal. Deras kommunikation skedde i stället genom möten mellan två personer utomhus eller med olika slags krypterade meddelandeappar och krypterade satellittelefoner. Avsikten var att undvika att myndigheterna fick reda på vad de diskuterade", säger Fagerström

Enligt polisen har mer än 20 misstänkta varit häktade under undersökningens gång, varav 14 av dem fortfarande är häktade. De misstänks för grovt narkotikabrott, narkotikabrott, misshandel och skjutvapenbrott.

Förundersökningen går nu vidare till åtalsprövning.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "KRP paljasti "postilaatikkoautoja" käyttäneen huumeringin – aineita on takavarikoitu 700 000 euron edestä" skriven av Miika Koskela.