Hoppa till huvudinnehåll

Familjen Williams tackar för sig då nya ägarna tar över det anrika stallet – Valtteri Bottas vemodig: ”De gav mig chansen att visa vad jag går för”

Frank Williams och Valtteri Bottas på depån.
Frank Williams och Valtteri Bottas i depån år 2015, då Bottas fortfarande körde för stallet. Frank Williams och Valtteri Bottas på depån. Bild: Herbert Neubauer / EPA / All Over Press Valtteri Bottas,Sir Frank Williams

Helgens F1-deltävling på Monza kommer att markera slutet för en över 40 år lång era. Då lämnar nämligen både Frank och Claire Williams sina poster inom stallet som bär familjens efternamn. Ärligt talat gjorde det mig ledsen, säger Valtteri Bottas.

För två veckor sedan kom det väntade beskedet: F1-stallet Williams hade sålts till den amerikanska investeringsgruppen Dorilton för 136 miljoner brittiska pund, alltså ungefär 152 miljoner euro.

Ungefär lika väntat var beskedet som följde: att både grundaren Frank Williams och hans dotter Claire lämnar sina uppdrag inom stallet. Claire har varit stallchef de senaste åren, efter att Frank gett över ansvaret åt henne.

Det var Frank Williams som grundade stallet år 1977.

Tronskiftet kommer att ske efter veckoslutets grand prix på Monza. Det står fortfarande oklart vem som blir ny stallchef, men en ny styrelse med Doriltons styrelseordförande i spetsen ska nu leda verksamheten.

– Stallets framtid är säkrad och det känns som rätt tidpunkt att stiga åt sidan. Vi är otroligt stolta över allt vi åstadkommit och vårt arv som vi lämnar efter oss, säger Claire Williams enligt The Guardian.

"Skulle inte sitta här i dag utan dem"

Williams är ett bekant stall för de finländska F1-vännerna. Det var i en Williams som Keke Rosberg vann sin historiska VM-titel år 1982. År 2013 var det i Williams färger som Valtteri Bottas gjorde sin debut.

– Ärligt talat gjorde det mig ganska ledsen att få läsa de här nyheterna, säger Bottas i Monza enligt STT.

– De har all orsak att vara stolta över allt de uppnått. Det är verkligen inte någon lätt uppgift att skörda framgång på det sätt som de gjort som ett litet familjeägt stall. Jag är ledsen, men samtidigt tacksam för allt de gjort för mig, säger Bottas.

Sammanlagt har Williams vunnit konstruktörs-VM sju gånger. Deras förare har i sin tur tagit hem förar-VM hela nio gånger.

De senaste åren har ändå varit tunga för det brittiska stallet. Williams har slutat sist i konstruktörs-VM – med sammanlagt åtta VM-poäng – de två senaste säsongerna.

– De trodde verkligen på mig och gav mig chansen att visa vad jag går för. Jag skulle inte sitta här i dag utan Frank, som var stallchef då jag plockades in, säger Bottas.