Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Centern väljer ny ordförande i helgen - och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Annika Saarikko, kandidat i Centerns ordförande val hösten 2020, fotograferad under en debatt mellan ordförandekandidaterna. I förgrunden syns också Katri Kulmuni, i bakgrunden Petri Honkonen.
36-åriga Annika Saarikko är favorit i Centerns ordförandeval. Annika Saarikko, kandidat i Centerns ordförande val hösten 2020, fotograferad under en debatt mellan ordförandekandidaterna. I förgrunden syns också Katri Kulmuni, i bakgrunden Petri Honkonen. Bild: Silja Viitala / Yle Centern i Finland,augusti,2020,Helsingfors,partier,Leader of the Centre Party,Partiordförande,Annika Saarikko,Katri Kulmuni,Petri Honkonen

Här är fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Tecken på liv kan ha upptäckts i rasmassorna i Beirut

Räddningsarbetare i Libanons huvudstad Beirut har upptäckt livstecken under rasmassorna på torsdag, nästan en månad efter den förödande explosionen i stadens hamn.

En pulserande signal, som kan vara hjärtslag från en människa, har registrerats på två meters djup under spillrorna av en kollapsad byggnad.

Räddningsarbetet pågår som bäst, men det är komplicerat och osäkert om man lyckas rädda personen som eventuellt är vid liv.

Sökhund som letar efter överlevande i Beiruts rasmassor.
Det var en sökhund i ett chilenskt räddningsteam som upptäckte rörelse i rasmassorna. Sökhund som letar efter överlevande i Beiruts rasmassor. Bild: AFP / Lehtikuva Beirut,hund

Centern väljer ny ordförande i helgen

Centern inleder sin partikongress i dag. Partiet väljer ny ordförande på lördag i samband med partimötet i Uleåborg. Fyra kandidater tävlar om ordförandeposten. Sittande partiordförande Katri Kulmuni utmanas av Annika Saarikko, Petri Honkonen och Ilkka Tiainen.

När Centerns kärna tillfrågas är Annika Saarikko favorit, men Kulmuni får också ett förhållandevis stort stöd, visar Yles enkät från förra veckan.

Kuvassa on käynnissä Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentti Helsingissä elokuussa 2020.
Fyra kandidater tävlar om ordförandeposten. Kuvassa on käynnissä Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentti Helsingissä elokuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle Centern i Finland,augusti,2020,Helsingfors,partier,Leader of the Centre Party,Partiordförande,Annika Saarikko,Katri Kulmuni,Ilkka Tiainen,Petri Honkonen

Bokjätten Amazons intåg väcker både iver och oro

Bokbranschen ser med både förväntan och oro på den amerikanska e-handelsjätten Amazons intåg på den finländska marknaden. I höst öppnar Amazon en svensk försäljningssajt, och inom ett år räknar man med att Amazon landar också i Finland.

Amazons ankomst här i Norden är en stor nyhet eftersom företaget har fått en ledande marknadsställning inom väldigt många verksamhetsområden, bland annat i USA är företagets andel 44 procent av hela näthandeln.

Men farhågorna kring Amazons intåg på den nordiska marknaden är också många – bland annat att Amazon ska diktera villkoren och att konkurrensen ska snedvridas.

Amazons kartonglådor.
Amazon förväntas landa i Finland inom ett år. Amazons kartonglådor. Bild: EPA/UWE ZUCCHI Amazon.com,amazon

Stor besvikelse i herrarnas fotbollslandslag

Gårdagens Nations League-premiär mellan Finland och Wales blev ingen klang- och jubelföreställning. Totalt ett registrerat avslut på mål i matchen säger allt.

– Vi skapar för lite framåt. Vi gör för många enkla fel i speluppbyggnaden och det märks kanske att många saknar matchtempot i kroppen, säger lagkaptenen Tim Sparv.

Läs spelarnas reaktioner efter förlusten.

Glen Kamara i landskamp mot Wales.
Finlands start i Nations League blev ingen munter historia. Glen Kamara i landskamp mot Wales. Bild: Yle/Tomi Hänninen Glen Kamara,Finlands herrlandslag i fotboll

Läsväskan inspirerar till läsglädje

I skolvärlden är läsning nyckeln till framgång. Läsväskan väcker barn och ungas intresse för läsning, och från och med i höst har alla finlandssvenska skolor tillgång till Läsväskan.

I Läsväskan skapar eleven en egen profil och delar profilen med sina lärare, som då kommer åt att hjälpa och följa med hur det går med elevens läsning.

- Läsväskan är ett belöningssystem för en aktivitet som upplevs som ganska jobbig, tålamodskrävande och långsam för många barn och unga i dag. Eleverna behöver den här belöningen och få synliggöra sin läsning. Det gör Läsväskan, och det är därför jag tror att den fungerar så bra, säger Lotta Dammert, en av grundarna och utvecklare för Läsväskan.

Dator på ett bord.
Läsväskan finns i olika versioner för olika åldrar. Dator på ett bord. Bild: Carmela Johansson/Yle läsning,Pargas,läsväskan

Vädret:

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och på många håll regnskurar. Dagens högsta temperatur är 16 till 21 grader och nattens lägsta 10 till 15 grader. Svag eller måttlig sydlig vind. I landets norra del är det halvklart till mulet och på många håll regnskurar, lokalt med åska.

Läs också