Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens handelskammare: Coronaepidemin drabbar industrin och exportföretagen på allvar först i höst

Direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare.
Direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare anser att det allmänna kostnadsstödet för företag bör återinföras. Direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Österbotten,österbottens handelskammare

Coronaepidemin fortsätter att slå hårt mot företagen i höst, visar handelskamrarnas enkät. Det är först nu i höst som industrin och exportföretagen drabbas ordentligt, säger Paula Erkkilä, direktör för Österbottens handelskammare.

Paula Erkkilä anser därför att det allmänna kostnadsstödet för företag bör återinföras.

Bland de ansökningar som lämnades in under sommaren avslogs 73 procent. Det talar enligt Erkkilä för att kriterierna för stödet har varit för stränga.

Bland företagen på Österbottens handelskammares område säger 68 procent att coronapandemin haft negativa effekter på omsättningen.

Över 70 procent av företagen bedömer att omsättningen minskar under de följande två månaderna.

36 procent av företagen har gjort personalnedskärningar.

Utsikterna i Österbotten ljusare nu

Det finns ändå ljusglimtar i de dystra siffrorna.

Enligt alla enkäter som gjorts under det senaste halvåret har risken för konkurs varit cirka tio procentenheter lägre bland företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten jämfört med resten av landet i genomsnitt.

På det stora hela är utsikterna för företagen på Österbottens handelskammares område också ljusare nu än tidigare.

Företagen anser att det nu behövs effektiva och snabba åtgärder. Majoriteten är av den åsikten att lokala avtal skulle hjälpa företagen.

Många upplever också att en sänkning av skatterna skulle bidra till att få Finlands ekonomi att utvecklas i rätt riktning.

"Lokala avtal skulle öka sysselsättningen"

Enligt Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen är det allt viktigare att utöka de lokala avtalen då behoven i företagen utvecklas olika och branschgränserna bryts ner.

- Lokala avtal skulle öka sysselsättningen, förbättra företagens internationella konkurrenskraft, stärka de offentliga finanserna och möjliggöra produktivitetstillväxt, säger Häkkinen i ett pressmeddelande.

Handelskamrarnas enkät gjordes den 2 september. Från Österbottens handelskammares område svarade 175 företag på
enkäten.

De tidigare undersökningarna har genomförts i mars, april, maj och juni.