Hoppa till huvudinnehåll

Polis döms för grov misshandel - gripen man förlorade medvetandet i polishäktet i Lahtis

Päijänne-Tavastlands tingsrätt har dömt en polis till ett års och fyra månaders villkorligt fängelse för grov misshandel och brott mot tjänsteplikt.

Enligt domen gjorde polisen sig skyldig till övervåld i samband med ett gripande i Lahtis i början av februari i fjol, då en trettioårig man förlorade medvetandet i polishäktet.

Enligt tingsrätten tryckte polisen sitt knä mot den gripna mannens rygg så att mannen inte kunde andas. Situationen pågick enligt rätten länge och polisen underlät att följa med vilken effekt hans handlingar hade på mannen.

Mannen blev medvetslös på grund av syrebrist, men återupplivades på häktet. Han fick också ett brutet näsben och blessyrer i ansiktet.

I domen står det att polisen använt övervåld då polisen fortsatte trycka mannen mot madrassen tills mannen blev livlös, trots att han inte kunde andas.

Två väktare stod också åtalade, men tingsrätten förkastade åtalen för deras del. Alla tre bestred brott.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Video visar den våldsamma situationen

Päijänne-Tavastlands tingsrätt publicerade en videoinspelning av händelserna på häktet.

På videon kan man se hur mannen leds in på häktet och läggs ner på en madrass. Då mannen börjar streta emot böjer sig två väktare och tre poliser över honom. En av poliserna slår mannen tre gånger och trycker sitt knä mot mannens rygg.

Två väktare håller i mannens överkropp och tre poliser håller i hans ben.

Mannen ligger på sin mage, och på videon kan man se poliserna hålla honom tryckt mot madrassen i kring sex minuter, varefter de vänder honom på sidan.

Mannen ligger stilla i nästan tre minuter. Därefter tar man loss bojorna, vänder honom på rygg och börjar återuppliva mannen.

Polisen bestrider brott

Flera poliser som sett situationen hördes under rättegången. Alla sa att den gripna mannen gjort kraftigt motstånd. Också flera av den åtalade polisens förmän var på plats.

En av dem sa att han inte sett något sådant i situationen som skulle ha krävt att han ingriper. En annan sa att han sett den åtalade slå den gripna mannen tre gånger i kroppen, men att han inte hade någon orsak att misstänka att den åtalade inte hade haft orsak att handla så.

Enligt den åtalade polisen hade mannen gripits misstänkt för misshandel och motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Mannen hade enligt polisen uppträtt aggressivt när han leddes ur polisbilen. I polisens skriftliga utlåtande framgår att mannen hade gjort hårt motstånd och att man hade försökt hindra honom från att skada sig själv.

Polisen förnekade att han skulle ha slagit mannen på häktet. Enligt polisen hade han tryckt mannen med sin handflata. Polisen anser att han använt lindrigast möjliga effektiva kraftmedel för att få mannen under kontroll.

Polisinrättningen i Tavastland har redan tidigare stängt av den äldre konstapeln och de två väktarna från sitt arbete.

Väktarnas handlande var enligt rätten inte lagstridigt och åtalen mot dem förkastades.

Källa: STT

Läs också