Hoppa till huvudinnehåll

Ryska krönikören totalsågar Jokerits beslut: ”Lita inte på finländarna som försöker rättfärdiga sig själva”

Jokerit firar en seger.
Jokerit-spelare på isen i Helsingforsarenan efter en match. Det står fortfarande oklart om Jokerit kan spela där den här säsongen. Jokerit firar en seger. Bild: All Over Press Jokerit

Jokerit fick till slut sin vilja igenom. KHL gav Helsingforslaget en förlust i säsongens första match och ”narrarna” behövde inte resa till Minsk. Det uppskattas inte av alla i Ryssland. Sport-Ekspress-krönikören Aleksej Sjevtjenko går hårt åt Jokerit.

I sista stund backade Jokerit. Eller närmare bestämt KHL. Ligan gick med på att Jokerit stod över bortaresan till ett oroligt Belarus – och tilldelade Helsingforslaget en 0–5-förlust.

En viktig moralisk seger för Jokerit, verkade många i Finland och resten av västvärlden vara överens om. Men i Ryssland är tongången motsatt.

Av de stora sportsajterna väljer Championat.com att närmast redovisa för vad som skrivits om avhoppet i finsk media, medan Sports.ru också rapporterar om vad klubbarna sagt. Men på Sport-ekspress.ru tar både Aleksej Sjevtjenko och Mikhail Zislis ställning till problematiken.

Enligt Zislis är det lätt att se att ”Jokerit föll offer för den politiska pressen i Finland”.

– Det finns inte något kriminellt i det, skriver han. Men kollegan Sjevtjenko håller verkligen inte med.

"Fel och obehagligt"

Enligt Sjevtjenko handlar det kort och gott om en ”skandal”.

– De bestraffades med en taktisk förlust, men viktigast av allt – orsakade skada för vår organisation. Lita inte på finländarna som försöker rättfärdiga sig själva. De försöker rädda ansiktet, skriver han.

Sjevtjenko ”kan förstå” att laget inte flög till Belarus under rådande omständigheter. Men håller inte med om beslutet.

– Det är förbjudet för fans att visa politiska ställningstaganden under matcher, så varför är det här tillåtet? Jokerit var inte i någon fara i Belarus. De lokala myndigheterna skulle antagligen ha överdrivit säkerhetsarrangemangen. Men klubben backade ändå, skriver Sjevtjenko och tillägger:

– Det är fel, obehagligt och visade att KHL inte kontrollerar någonting. Det måste finnas någon slags solidaritet. Våra grannar gjorde fel, det finns inget att argumentera för.

Läs också