Hoppa till huvudinnehåll

30 procent av finländarna har laddat ned Coronablinkern

En person har en mobil i handen och appen Coronablinkern är öppen och visas på skärmen. Bakgrunden med några människor och ljus är suddig.
Coronablinkern bygger helt och hållet på frivillighet. Det är frivilligt att ladda ner appen och det är frivilligt att uppge om du fått ett positivt testresultat. En person har en mobil i handen och appen Coronablinkern är öppen och visas på skärmen. Bakgrunden med några människor och ljus är suddig. Bild: Henrietta Hassinen / Yle september,2020,Helsingfors,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,mobilapplikationer,tillämpningsprogram,smittspårning,exposure,Tracking software,exposition,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,Institutet för hälsa och välfärd,ungdomar,unga vuxna,Coronablinkern,Nyland,resande,Resande och pendling

30 procent av Finlands befolkning har laddat ned appen Coronablinkern, meddelade en direktör vid Institutet för hälsa och välfärd på Twitter på lördagen.

Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid hälsomyndigheten, skrev vidare att antalet nedladdningar kan överskrida 1,7 miljoner finländare under lördagskvällen.

Coronablinkern meddelar dig om du under de senaste 14 dygnen har varit nära en mobiltelefon vars ägare senare har uppgett sig ha testat positivt för coronaviruset.

Appen anses kunna bidra till att hindra att coronaviruset sprids i Finland.

Läs också