Hoppa till huvudinnehåll

Chelsea bekräftar köpet av Bayer Leverkusens succéspelare – Kai Havertz till Premier League för tysk rekordsumma

Bayer Leverkusens Kai Havertz är klar för Chelsea.
Bayer Leverkusens Kai Havertz är klar för Chelsea. Bayer Leverkusens Kai Havertz är klar för Chelsea. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Kai Havertz

Bayer Leverkusens mittfältare Kai Havertz flyttar till England. Det bekräftade Chelsea på fredagskvällen. Premier League-klubben får betala 80 miljoner för den tyske fotbollsspelaren som har tecknat ett femårskontrakt.

I början av år 2019 åkte Chelsea på ett transferförbud som innebar att laget inte fick värva spelare på ett år. Då klubben denna sommar igen har haft möjlighet att köpa spelare har ledningen inte legat på latsidan.

Kai Havertz har länge kopplats ihop med Chelsea och nu bekräftar klubben att affären är klar. Han är offensiv mittfältare, 21 år gammal och har gjort stor succé. På 150 matcher i Bayer Leverkusen har det blivit 46 mål för den tyske landslagsspelaren.

– Jag är väldigt lycklig och stolt över att vara här. Att få spela för en storklubb som Chelsea är en dröm som går uppfyllelse, sa Havertz på Chelseas webbplats.

Den finländska landslagsmålvakten Lukas Hradeckys klubb får uppskattningsvis 80 miljoner euro för försäljningen. Havertz hade två år kvar på sitt kontrakt med Bayer Leverkusen.

Chelsea spenderar

Chelsea har värvat spelare för uppskattningsvis 220 miljoner euro under sommaren då man dessutom har köpt anfallaren Timo Werner (Leipzig), mittfältaren Hakim Ziyech (Ajax) och backen Ben Chilwell (Leicester). Dessutom har man tecknat kontrakt med mittbacken Thiago Silva som representerat PSG.

Transfersumman för Havertz är nytt rekord för en tysk spelare. Den tidigare rekordnoteringen hann bara bli ett par månader gammal. I juni betalade Chelsea drygt 50 miljoner till tyska Leipzig för Havertz landslagskollega Werner.

Chelsea slutade fyra i Premier League 2019–20 och därmed får Havertz spela Champions League i höst. I Bundesliga lyckades Bayer Leverkusen inte knyta säcken på målrakan utan tappade sin fjärdeplats, som berättigar till Champions League-spel, i den näst sista omgången och slutade femma.

Premier League-säsongen börjar om en vecka. Chelsea inleder med en bortamatch mot Brighton måndagen den 14 september.

Kan Chelsea utmana Man City och Liverpool?

Ja
67.9% (55 röster)
Nej
32.1% (26 röster)
Antal avgivna röster: 81