Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Annika Saarikko lovar ett parti för människor med trädgård och familj – när allt fler bor i singelhushåll i stan

Annika Saarikko med en blombukett i sin utsträckta hand.
Sedan valsegern 2015 har Centern förlorat 200 000 väljare. Annika Saarikko med en blombukett i sin utsträckta hand. Annika Saarikko,magnus swanljung

Ett vilset centerparti ställer nu sitt hopp till Annika Saarikko – men partiets problem tar knappast slut för att man byter ordförande, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

Centerns partimöte i Uleåborg var av många orsaker ingen större folkfest.

För partimedlemmar som är vana med folkdräkter i tusental och flaggor i hundratal var stämningen i de glesa leden ishallen i Uleåborg dyster. Knappast var det mera livat för dem som följde mötet via skärmar runt om i landet.

Coronarestriktionerna hade man ändå kunnat leva med om partiets kris varit mindre.

Sedan valsegern 2015 har Centern förlorat 200 000 väljare. I partimätningarna segar man på kring 11-procentstrecket.

Hela partiet är vilse.

Så gott som varje anförande i Uleåborg handlade om hur Centern ska skilja sig från andra partier - och för vem man egentligen borde finnas till.

Sådant som borde vara självklart för ett parti som funnits i långt över 100 år.

Nu ska Annika Saarikko ena partiet och staka ut vägen.

Saarikkos väljare har familj och äppelträd

Saarikkos eget svar är att Centern är en rörelse för dem som sköter sin egen trädgård och sina egna äppelträd – men som också vill hjälpa grannen.

Det är en fin tanke, men i ett Finland där allt färre har en egen trädgård eller ens vet namnet på sin granne kan det bjuda på utmaningar.

Saarikkos centerparti ska också ta strid för ett gott liv i hela Finland – där hemmet, familjen och barnen ställs i centrum.

I ett finland där allt fler bor i städer och lever i singelhushåll kan tillväxtpotentialen vara sådär.

Partiledaren var bara en del av problemet

För Centern är det ovanligt att utmana en sittande ordförande. Att byta ut en ordförande som inte prövats i ett enda val är unikt.

Katri Kulmuni byttes ut för att gallupsiffrorna dalade.

Även om Kulmunis år som ordförande kantades av skandaler kan man fråga sig om det sviktande väljarstödet är hennes fel – och om partiledarbytet är lösningen på problemet.

Centerns stora problem började under Juha Sipiläs ledarskap när den marknadsliberala linjen och den ohämmade flirten med näringslivet fick många tidigare väljare att rygga tillbaka.

Etter värre blev det när man efter tidernas valförlust gick med i Rinnes och senare Marins vänsterregering.

Fortfarande anser en stor del av partimedlemmarna att man sitter i fel regering.

Saarikko gör ändå till skillnad från Kulmuni klart att man ska sitta kvar.

Där ska man ställa sig “modigt i mitten”.

Vänstern ska man bjuda motstånd samtidigt som man inte ska buga sig för högern. Från de radikala partierna ska man skilja sig genom att bjuda verkliga alternativ, förklarade Saarikko.

Tuff kamp med Sannfinländarna

Sedan 2015 har Centern förlorat 100 000 väljare till Sannfinländarna – så inför kommunalvalet brådskar det med att kommunicera alternativet så begripligt att väljarna förstår.

En av Saarikkos styrkor som framhölls är å andra sidan just hennes förmåga att kommunicera. Och visst andades också en del inlägg på centermötet framtidstro.

– Nu ska vi sluta tycka synd om oss själva. Det är dags att rätta till skärmmössor och förkläden. Centern reser sig! sa riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen i en hälsning som kändes riktad till dem av partiets kärnväljare som ännu finns kvar.