Hoppa till huvudinnehåll

Närpes nya stadsdirektör: Landsbygden spelar en nyckelroll i hållbarhetsfrågor

Mikaela Björklund
öre sitt jobb som stadsdirektör jobbade Mikaela Björklund som universitetslärare på Åbo Akademi. Mikaela Björklund Bild: Yle/Anna Ruda Mikaela Björklund

Att behålla en levande landsbygd och en fungerande social- och hälsovård är de största utmaningarna i Närpes. Det säger den nya stadsdirektören Mikaela Björklund.

Mikaela Björklund har nu tre veckor bakom sig som ny stadsdirektör i Närpes. Hon beskriver de första veckorna som roliga och lärorika.

- Jag tycker att jag har blivit oerhört väl emottagen. Mina kollegor är fantastiska och väldigt tålmodiga med den nya chefen som behöver lära sig det ena och det andra, säger hon.

Hon har en gedigen erfarenhet som politiker i Närpes. Men annars har hon inte jobbat inom det kommunala. Före sitt jobb som stadsdirektör jobbade hon som universitetslärare på Åbo Akademi.

- Också på Åbo Akademi hade jag ett ganska självständigt jobb och det har man också som stadsdirektör, men man är beroende av goda kollegor.

man är beroende av goda kollegor

- En skillnad är att jag har ett mera uttalat ledaransvar i relation till mina kollegor, medan ledaransvaret på Åbo Akademi fanns i relation till mina studerande.

Att växla om från politiker till tjänsteman har inte varit svårt enligt henne.

- Det är samma frågor vi jobbar med och kollegorna som jag nu har förmånen att jobba med dagtid är också de samma. Det som är skillnaden är att jag träffar politikerkollegorna lite mindre frekvent och i en annan roll. Det är kanske den enda förändringen.

Som ledare beskriver hon sig som en god lyssnare och eftertänksam.

- Jag är inte riktigt snabba svängarnas och klippens ledare utan jag är mera den där maratonlöparen som försöker lyssna in hur organisationen och gänget mår och sedan navigerar oss framåt gemensamt på det sättet.

Jag är övertygad om att vi från Närpes har mycket bra att bidra med

Utan utmaningar ingen utveckling

Björklund har redan en klar bild av vilka utmaningarna kommer att vara. Hon nämner bland annat arbetet med det österbottniska välfärdsområdet.

- Jag är övertygad om att vi från Närpes har mycket bra att bidra med och jag hoppas vi ska ha ett gott samarbete.

- Det är också kopplat till den nationella social- och hälsovårdsreformen. Där har vi tillsammans i Österbotten, och faktiskt i flera av landskapen, en utmaning att se till att finansieringen för den här verksamheten och de här vårdlandskapen blir tillräckligt bra.

Enligt Björklund måste landsbygdskommunerna också jobba för en levande landsbygd.

Enligt henne utgår mycket idag från ett ganska urbant perspektiv och tar inte hänsyn till att det finns fungerande livskraftiga kommuner också på landsbygden som bygger på andra premisser.

- Det får vi kontinuerligt jobba med och det gäller inte bara Närpes men vi är ett bra exempel på en landsbygdskommun som utvecklas bra och har livskraftiga företag och god framåtanda.

Hon anser också att landsbygden spelar en nyckelroll då det gäller de hållbarhetsmål som Finland förbundit sig till.

Någon ska ju ändå producera maten och sköta skogarna för annars blir det inget bra miljöpussel.

- Vi har en mycket viktig roll och vi har goda förutsättningar att vara starka spelare i den här processen. Men då gäller det att de nationella regelverken är sådana och att våra nationella beslutsfattare ser att det lönar sig att satsa på landsbygden.

- Då kommer vi att ha goda förutsättningar också framöver, men ser man väldigt urbant på det kan det vara att landsbygden får stora utmaningar i onödan. Någon ska ju ändå producera maten och sköta skogarna för annars blir det inget bra miljöpussel.

Vill hålla skutan på en bra bog

Björklund tror att de stora nationella förändringsprocesserna som är på gång kommer att utveckla staden och att hennes roll är att styra staden genom utvecklingen.

- Det är det jag är mest mån om att se till att vi ska försöka hålla skutan på en bra bog och jag tycker inte vi behöver ta ut någon annan tydligt riktning än den vi har.

Hon har en tydlig vision om hur staden kommer att se ut om fem till tio år.

- Jag ska jobba på att Närpes fortsättningsvis ska vara en kommun med friska välmående invånare som känner sig delaktiga och de invånarna ska vara fler än de är idag.

- Vi kommer att fortsättningsvis ha starka företag förhoppningsvis inom ännu fler branscher än vi har idag. Många företag är redan idag starkt exportdrivna och det tror jag de kommer att vara i framtiden också.

Var ser du dig själv om 5-10 år?

- Med de här tre veckorna i bagaget vågar jag säga att jag ser helt klart att jag är här om fem år och jag hoppas att jag är här om tio år. Men jag är betydligt klokare och ännu mer driven och lyhörd ledare om tio år.