Hoppa till huvudinnehåll

UPM:s vd Jussi Pesonen till Yle: "Förståelsen för industrin har blivit allt sämre i Finland"

UPM:s vd Jussi Pesonen fotograferad från sidan i halvbild. Han har en blå kostym på sig och händerna framför magen.
UPM:s vd Jussi Pesonen vill att finanspolitiken utvecklas. UPM:s vd Jussi Pesonen fotograferad från sidan i halvbild. Han har en blå kostym på sig och händerna framför magen. Bild: Esa Syväkuru / Yle Jussi Pesonen,UPM

Skogsbolaget UPM:s vd Jussi Pesonen har en tydlig önskelista för regeringen: det behövs sysselsättnings-, industri- och skattepolitik som sträcker sig över regeringsperioderna, skriver Yle Uutiset.

– Jag har velat inleda en diskussion om behovet av att utveckla finanspolitik som sträcker sig över regeringsperioderna. Sådan politik skulle möjliggöra lönsam industriell verksamhet och investeringar. Frågor om industrin, skatterna och arbetsmarknaden är relevanta för den sortens politik.

Pesonen skrev ett öppet brev (på finska) i slutet av augusti där han öppnade upp UPM:s synpunkter på pappersindustrin och industrins verksamhetsmöjligheter i Finland. Samma tid uppgav UPM att bolaget ska stänga Kaipolas pappersfabrik i Jämsä.

Efter brevet började en omfattande diskussion. Regeringen och skogsindustrin har olika åsikter i frågan. Enligt Pesonen har förståelsen för industrin steg för steg försämrats i Finland.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa i Yles tv-program Morgonettan förra veckan att om hon fick bestämma skulle Kaipolas fabrik fortsätta med sin verksamhet. Marin efterlyste också samhällsansvar hos bolagen.

Investeringar i Finland för över en miljard euro

Pesonens budskap är att ifall allt fortsätter som det gör nu, kan fler fabriker stängas.

– Att säga saker högt innebär inte att man letar efter vem som är skyldig utan det handlar om att öppna upp en diskussion för att lösa situationen. För mig är det en besvikelse om vi år 2030 måste konstatera att Finlands statsskuld har ökat okontrollerbart, att det inte finns fler nya investeringar och att allt fler fabriker har stängt i Finland.

UPM har gett Yle en tidigare opublicerad kumulativ eurosiffra på hur mycket bolaget investerat i Finland. Sedan år 2008 har bolaget använt över en miljard euro för investeringar, varav endast 100 miljoner har gått åt till att utveckla traditionella affärsverksamheter. Flera nya produkter har skapats och industriella investeringar har gjorts, uppger bolaget.

Coronaepidemin har påverkat industrin på ett tudelat sätt

Nästan hela näringslivet har fått sig en törn på grund av coronaepidemin och Finlands bnp beräknas sjunka i år.

Enligt Pesonen har coronakrisen haft en tudelad inverkan på bolaget.

– Efterfrågan på grafiska papper har drabbats hårt på grund av restriktionerna då företag, skolor och kontor har stått tomma och användningen av kopieringspapper och printreklam har minskat. På samma gång har restriktionerna också påverkat efterfrågan inom dagligvaruhandeln och näthandeln, vilket har ökat behovet av olika specialpapper och klistermärken.

Marknaden för tryckt papper sjunker i hela världen, men behovet av papper finns ändå delvis kvar, vilket skapar en efterfrågan.

– Det finns en efterfrågan för papper i världen och den är 15 gånger så stor som hela Finland kan producera. Om kvaliteten är i skick lyckas de som har effektiva fabriker och en bra konkurrenskraft på den här marknaden. Det handlar om kostnaderna, både de externa och interna. När det gäller Kaipola har effektiveringen nått sin kulmen och de externa faktorernas roll har blivit större.

Pesonen intervjuas i Yles program Morgonettan i dag på lördag med start klockan 10.05. Du kan se på programmet här.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen Ylelle: Teollisuuden ymmärtäminen on huonontunut Suomessa – olemme investoineet Suomeen yli miljardi euroa" skriven av Seija Vaaherkumpu. Översättningen gjordes av Saga Mannila.

Läs också