Hoppa till huvudinnehåll

En sista landskamp på Olympiastadion – sen tänker Jeanine Nygård lägga av: ”Får man säga så?”

Jeanine Nygård i farten mot Hanna Palmqvist under Sverigekampen 2020.
Jeanine Nygård i farten mot Hanna Palmqvist . Jeanine Nygård i farten mot Hanna Palmqvist under Sverigekampen 2020. Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press Jeanine Nygård

Viola Westling hade redan börjat varva ner. Jeanine Nygård hade aldrig gett upp hoppet. Sverigekampen kom ändå som en positiv överraskning för dem båda. Och om två år är det just i samband med landskampen som Nygård tänker tacka för sig.

En ”byatävling” i Hervanta var räddaren i nöden för Jeanine Nygård. Vasalöparen hade redan planerat sommarens upplägg kring att kunna delta i Sverigekampen, men på grund av den jämnhöga nivån på 400 meter i Finland hade hon inte ännu knipit en plats i truppen.

Men med ett årsbästa i det sista försöket fick hon en plats i stafettlaget. Och gjorde väl ifrån sig. Även om hon trampade på sin motståndares sko i stundens hetta.

– Lite konstigt förstås när det var så mycket av och an hela tiden. En stund skulle kampen ordnas och den nästa lutade det mot att det inte blir av. Så då beskedet kom var det istället en positiv överraskning, säger Nygård och tillägger:

– Det är aldrig svårt att ställa om då just Sverigekampen ligger så djupt någonstans inne i ens själ.

"Betydde jättemycket"

Nygård har aldrig dolt faktumet att hon älskar landskampen – och det är också där hon brukar prestera på topp. I fjol satte hon personbästa då hon korsade mållinjen som tvåa på 400 meter.

Just i år kändes det speciellt bra. Den tunga säsongens höjdpunkt, FM-tävlingarna i Åbo, slutade i en grym besvikelse på paradsträckan.

– I år betydde det faktiskt jättemycket att få vara med då det varit så kämpigt, medger hon.

– Det betyder också mycket med tanke på nästa säsong. Om man är helt missnöjd och ska börja nöta på för sig själv ute i någon skog så kan det vara lite tungt. Själv har jag ändå alltid varit bra på att vända motgång till framgång.

"Hoppades att svenskan skulle dra"

För Åbobördiga Viola Westling var säsongens höjdpunkt också hemma-FM. Efter ett lyckat lopp på 800 meter – som slutade med ett FM-silver runt halsen – började hon i motsats till Nygård avrunda säsongen. Åtminstone på ett mentalt plan.

– Det blev lite nedförsbacke, förklarar hon mentaliteten.

– Och så plötsligt blir det uppförsbacke igen då man hör att Sverigekampen blir av. Det är ju också september redan. Så man hade kanske inte värst mycket att ge i dag, fortsätter Westling.

Viola Westling.
Viola Westling i farten i Tammerfors. Viola Westling. Bild: Tomi Hänninen

För Turun Urheiluliitto-löparen resulterade 800-metersloppet i en sjätteplats. Dels på grund av fysiken, men också på grund av en sämre taktisk löpning.

– Jag hade ju hoppats på att svenskan som sprang i vår klunga skulle dra, men det gjorde ju hon inte, säger Westling som redan i samband med FM medgav att den taktiska aspekten av det två varv långa loppet är något hon måste bli bättre på.

För ännu i fjol behövde hon inte ens tänka på sådant. Då satsade hon ännu på 400 meter häck. Halvvägs in i sommaren fattade hon med tränaren beslutet att sadla om.

– 400 meter var lite för kort sträcka för mig. Och styrkan räckte inte till för ett helt banvarv med häckar. Så då blev det 800 meter istället, förklarar Westling.

"Måste höja på min nivå"

Hon tog sig till FM-final redan sitt första år – något av en överraskning som Westling själv också beskriver det – och i år var hon redan klart bland de främsta. Därmed var hon också ett självklart val i truppen till landskampen.

– Pressen var nästan större än i Åbo, även om familjen och vännerna satt på läktaren då. Nu var det ändå ett landslagsuppdrag. Det var nästan så att man fick en liten ”oj”-känsla då man insåg att man skulle vara med, säger Westling.

Viola Westling.
Viola Westling. Viola Westling. Bild: Tomi Hänninen

Åbolöparen var med redan i fjol, men fick då nöja sig med att agera något av en hybridhare som närmast skulle vrida upp tempot för Sara Kuivisto under det första varvet.

Nu ligger fokus på att förhoppningsvis kunna utmana henne.

– Det viktigaste är att få internationell konkurrens redan i början av säsongen. Nivån i Finland ligger ungefär på 2.11 vilket inte är tillräckligt snabbt för mig, säger Westling.

– Själv ska jag lägga fokus på att jobba på styrkan. Jag märkte i år att jag blivit mycket sämre på fyrahundringen, vilket också inverkar på hur bra man klarar av 800 meter. Men sen får man inte glömma uthålligheten heller. 800 meter är lite utmanande på det sättet, säger hon och skrattar.

Målet är att kvala in till U23-EM i Bergen nästa sommar. För Jeanine Nygårds del är det senior-EM i München 2022 som är den stora drömmen.

– Men först måste jag höja min nivå, säger hon.

– Det måste jag göra för att nå EM. Sen ska jag sluta. Får man säga så? Det känns som ett bra sätt att sätta punkt för det hela att avsluta det med en Sverigekamp på Olympiastadion där det allt började år 2008.