Hoppa till huvudinnehåll

New York Islanders gör sin bästa säsong på 27 år – tyska målvaktsreserven prickfri i den avgörande matchen: "Jag har aldrig sett laget spela så bra"

New York Islanders Thomas Greiss parerar ett skott.
New York Islanders målvakt Thomas Greiss. New York Islanders Thomas Greiss parerar ett skott. Bild: Joshua Sarner/Icon Sportswire/All Over Press Thomas Greiss

Fem lag skulle bli fyra i ishockeyligan NHL:s slutspel. Insatserna var alltså höga då New York Islanders och Philadelphia drabbade samman i en sjunde och avgörande match. Islanders målvaktsreserv Thomas Greiss spikade igen och laget tog en rättvis 4–0-seger.

New York Islanders gick i veckan upp i en 3–1-ledning i matchserien mot Philadelphia Flyers. Philadelphia räddade två matchbollar genom två förlängningssegrar och kvitterade till 3–3, men lyckades inte knyta säcken.

Islanders tog i den avgörande matchen en klar och rättvis 4–0-seger och gick vidare med 4–3 i matcher. Efter att ha tillbringat över sex veckor i bubblan i Toronto byter laget nu ort. NHL-slutspelet avgörs i Edmonton där Islanders natten till tisdag finsk tid ställs mot Tampa Bay Lightning.

Det stod 2–0 till Islanders, efter mål av Scott Mayfield och Jordan Eberle, redan efter att 13.12 spelats. Philadelphias chefstränare Alain Vigneault var ändå mest nöjd med inledningen.

– Jag gillade verkligen hur vi startade matchen. Men efter att de gjort sitt första mål så tappade vi greppet. Oerhört besviket för hela gruppen, sa Vigneault på NHL:s webbplats.

Brock Nelson ökade på till 3–0 då matchen kommit halvvägs och Anthony Beauvillier punkterade matchen med 4–0 i tom kasse med 6.18 kvar då Philadelphia försökte sig på ett mirakel.

Bästa insatsen på 27 år

För två år sedan bytte Islanders tränare då Barry Trotz, som precis vunnit Stanley Cup med Washington, tog över. Han har fått mycket ut ur ett begränsat spelarmaterial. Förra året vann Islanders över Pittsburgh med 4–0 i den första slutspelsomgången, innan det blev en 0–4-förlust mot Carolina i den andra.

Nu är Islanders topp-4 efter att tidigare ha slagit Florida med 3–1 i slutspelskvalet och Washington med 4–1 i den första omgången.

Islanders tog sig till den tredje slutspelsomgången för första gången sedan 1993. För 27 år sedan blev det en 1–4-förlust mot Montreal som sedan vann finalserien mot Los Angeles med 4–1.

"Jag ville ha en fräsch målvakt"

Målvakten Thomas Greiss var starkt bidragande till segern i den avgörande matchen mot Philadelphia. Sergej Varlamov vaktade målet i de tio första matcherna efter omstarten. Greiss fick ändå tre matcher i serien mot Philadelphia och räddade 16 av 16 skott i den avgörande bataljen.

Tysken har räddat 72 av 75 slutspelsskott, vilket ger en räddningsprocent på 96 procent.

– Jag ville ha en fräsch målvakt. Vi är lyckligt lottade som har två målvakter. Den som är het får spela så länge som möjligt. Behöver man byta, så gör man det, sa Trotz.

Vem vill du att vinner Stanley Cup?

Dallas Stars
67.6% (229 röster)
Tampa Bay Lightning
12.1% (41 röster)
New York Islanders
11.2% (38 röster)
Vegas Golden Knights
9.1% (31 röster)
Antal avgivna röster: 339

Segermålskytten Scott Mayfield var av förklarliga skäl nöjd med målvaktsspelet.

– Han spelade otroligt och gjorde några stora räddningar. Efter att inte ha fått spela i de senaste matcherna var det lite snack om vem som skulle stå. Han fick förtroendet och tog vara på chansen. En strålande lagkamrat, en bra kille, så jag är verkligen glad för hans skull, sa han på NHL:s webbplats.

Vem tror du att vinner Stanley Cup?

Tampa Bay Lightning
45.8% (87 röster)
Dallas Stars
35.3% (67 röster)
Vegas Golden Knights
10.5% (20 röster)
New York Islanders
8.4% (16 röster)
Antal avgivna röster: 190

Målvaktshjälten själv valde i sin tur att prisa laget.

– Det var en otrolig match, jag har aldrig sett laget spela så bra, sa Greiss.

Leo Komarov fick inte plats i Islanders laguppställning utan han ersattes av Michael Dal Colle. Islanders har även två andra finländare i truppen, målvakten Christopher Gibson och anfallaren Otto Koivula, men de har inte fått spela efter omstarten.

Glöm inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.
Du kan också skicka respons till podden via den här kolumnens kommentarsfält.

Resultat:

Philadelphia–NY Islanders 0–4

New York Islanders vidare med 4–3 i matcher.

Tredje slutspelsomgången:

Natten till måndag:
Vegas–Dallas

Natten till tisdag:
Tampa Bay–NY Islanders

  • Se skandalscenerna från Lahtis: Förbannad Aleksander Bolsjunov körde över Joni Mäki i målområdet

    Finland slutade tvåa i herrstafetten.

    Herrstafetten i Lahtis bjöd på spänning och stor dramatik. Iivo Niskanen tog på den tredje sträckan upp Finland på andraplats. Joni Mäki stod för en jätteinsats på ankarsträckan och besegrade världsstjärnan Aleksandr Bolsjunov på slutet. Den strålande blåvita insatsen fick ändå stå i skuggan av händelserna efter målgång. Bolsjunov och Mäki kolliderade nämligen på upploppet och ryssen körde medvetet över finländaren efter målgång.

  • Dagens coronasaldo: 246 nya fall

    Flest nya fall inom HUS.

    Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 246 nya fall av coronasmitta i vårt land. De flesta fall rapporterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Läs också