Hoppa till huvudinnehåll

Stallchefen har gett Pierre Gasly den vägledning han behöver – nu är han en vinnare: ”Får en helt annan respekt”

Pierre Gasly firar med champagne.
Gasly tog sin första seger i karriären. Pierre Gasly firar med champagne. Bild: AFP / Lehtikuva Formel 1,Pierre Gasly

Pierre Gasly var dagens stora namn på Monza. Fransmannen stod för en enorm skräll då han tog sin första seger i karriären. För Pierre blir det här ett enormt lyft, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Pierre Gaslys två senaste år har varit som en berg- och dalbana. Efter lovande insatser i juniorteamet som då hette Toro Rosso fick han i fjol chansen i Red Bull men levererade inte.

Gasly blev aldrig vän med bilen och petades efter tolv tävlingar till förmån för Alexander Albon. Tillbaka i juniorteamet gjorde han en bra avslutning på säsongen och slutade tvåa i Brasilien.

I år har han också gjort starka insatser i Alpha Tauri och i dag kom den stora fullträffen då han körde hem segern på Monza.

– Det var en enorm skräll. Jag kan inte på rak arm komma på när det senast var en så här stor skräll. Det var inte bara Pierre, hela resultatlistan var helt omvänd. Det var ett dramatiskt lopp och framför allt spännande, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Kan Gasly nu peka finger mot Red Bull och visa att de gjorde fel då han petades?

– Det kan man kanske säga. Men jag tror nog att Helmut Marko, Christian Horner och de övriga cheferna i Red Bull kommer att gratulera honom nu.

– För Pierre blir det här ett enormt lyft och självförtroendet stiger säkert med tusen procent. Han kan nu räkna in sig bland de förare som vunnit i formel 1. Nu får han också en helt annan respekt av de andra förarna.

Han verkar trivas väldigt bra i juniorteamet, vad är den största orsaken?

– Pressen är betydligt mindre, men framför allt har stallchefen Franz Tost spelat en stor roll för Pierre. Han vet exakt vad han ska göra för att peppa sina förare och lyfta dem. Franz Tost har en stor del i den här segern, säger af Petersens.

Fiasko för Mercedes

Mercedes var segertippat inför tävlingen men dagen blev till slut en pannkaka. Valtteri Bottas blev femma och klagade på motorinställningen, medan Lewis Hamilton straffades efter en depåmiss och slutade sjua.

– Jag förstår inte varför man inte sa till Lewis att depån var stängd och att han skulle stanna ute. Sedan början man tänka att vi har gjort ett fel och slängt bort segern. Jag vet inte vad som var fel för Valtteri men jag tippar på att motorn var överhettad.

Finns det något han kan ta med sig från loppet?

– Det är nog bra att glömma det här loppet. Man kommer att analysera vad som var fel med motorn hur man ska undvika att det sker igen. Det är teknikerna som har mer att tänka på och måste reagera.

– Valtteri kör bara det material han får och det är inte mycket han kan göra under loppet. Han är självklart besviken över loppet men han får blicka mot nästa tävling och då är han förmodligen på pallen igen, säger af Petersens.