Hoppa till huvudinnehåll

Coolt att vara med i ungdomsfullmäktige: "Det känns som om politikerna verkligen lyssnar på oss"

Mörkhyad tonårsflicka med läderjacka sitter vid staty.
Madelene Teca säger att det viktigaste nu är att skapa synlighet för ungdomsfullmäktigevalet och få unga intresserade av att komma med och påverka. Mörkhyad tonårsflicka med läderjacka sitter vid staty. Bild: Yle / Anna Kurtén tonåringar,Madelene Teca

När Vasabon Madelene Teca, 16, blev bekant med det arbete som ungdomsfullmäktige gör för ungdomarna i staden blev hon väldigt inspirerad. Jag tänkte att det här vill jag vara med i, säger hon. Nu är det dags att kandidera till nästa ungdomsfullmäktige.

Madelene Teca går andra året i gymnasiet Vaasan lyseon lukio. Via sin storebror Antonio Teca, ordförande i det förra ungdomsfullmäktige, blev hon bekant med verksamheten och tyckte att det verkade coolt.

– Jag följde med allt de gjorde från sidan och deltog i många av deras evenemang. Jag gillade att de förde fram ungas önskemål och tyckte att ungdomsfullmäktige var en fantastisk idé. Jag tänkte att det här vill jag vara med i.

Först var Teca ändå osäker på om ungdomsfullmäktige verkligen var något för henne.

– Det verkade väldigt politiskt och svårt. Jag tänkte att det säkert inte är ett ställe för mig. Men man ska bara modigt kandidera. Om man kommer in klarnar allt sen. Man behöver inte alls vara nervös.

Val i november

Teca säger att det känns som om politikerna i Vasa verkligen lyssnar på de unga.

– Ganska många av dem har deltagit i våra möten. De har berömt oss väldigt mycket och det känns som om de lyssnar på oss på riktigt.

Som bäst planerar ungdomsfullmäktige valet som äger rum i november.

22 egentliga medlemmar och tio ersättare ska väljas till ungdomsfullmäktige för mandatperioden 2021-2022. Valbara och röstberättigade är alla 13 – 20 -åriga ungdomar bosatta i Vasa.

Man kan kandidera fram till den 18 september.

– Vi hoppas att vi får många kandidater, säger Madelene Teca.

Ung man med munskydd bredvid mörkhyad ung kvinna.
Kirill Helsing och Madelene Teca Ung man med munskydd bredvid mörkhyad ung kvinna. Bild: Yle / Anna Kurtén Ungdomsfullmäktige,Madelene Teca

"Viktigast att alla ungdomar ska må bra"

Kirill Helsing, ordförande för ungdomsfullmäktige, säger att Vasa behöver ungdomar som vill göra något för staden.

– Om man är intresserad av allt som händer i samhället ska man gå med. Man kan verkligen påverka.

Helsing säger att man som bäst jobbar för att alla ungdomar ska må bra och vara trygga nu i coronatider.

– Det är det viktigaste av allt, säger han.

Helsing föregår själv med gott exempel och anländer till intervjun på Vasa torg iklädd munskydd.

Huvudfokus på ungas mentala hälsa

Ellen Bos som är första vice ordförande säger att ungdomsfullmäktige länge haft mental hälsa som sitt huvudfokus.

– Det är många som mår dåligt men få som vågar be om hjälp. Vårt största mål har varit att uppmana folk att ta hand om sig själva och våga be om hjälp när det behövs. Det finns många ställen att gå till här i Vasa men alla vet inte om att de finns.

Bos säger att coronatiden varit ett stort bakslag för ungdomarnas mentala hälsa eftersom man har varit tvungen att vara hemma så mycket.

– För många är skolan en fristad. Att få träffa kompisar och vara någon annanstans än hemma är jätteviktigt. Jag tror att många har insett det nu.

"Vill man förbättra saker så brukar det gå"

Vasa befinner sig för tillfället, precis som många andra kommuner, i ett ekonomiskt kärvt läge. Inga större utsvävningar i budgeten görs.

Ellen Bos tycker ändå inte att stadens dåliga ekonomi drabbar ungdomarna mer än vanligt.

– De senaste åren har det alltid hänvisats till ekonomin och budgeten, den har vi alltid haft i åtanke. Vi kan inte göra allting. Men jag har insett hur mycket man kan göra med så lite. Om man inte har viljan att göra bättre så spelar det ingen roll hur mycket pengar man har. Och vill man verkligen förbättra saker så brukar det gå även om det är en kärv situation.

Ett konkret exempel är skolcoacher, som ungdomsfullmäktige varit med och jobbat för. I flera skolor har man nu infört skolcoacher som finns till för eleverna i skolan.

– Det tycker jag är jätteimponerande, att det har förverkligats så snabbt.

Ung kvinna på sommaräng.
Ellen Bos Ung kvinna på sommaräng. Bild: Privat ungdomar,ellen bos

"Våra förslag tas emot med öppna armar"

Också Ellen Bos tycker att politikerna i Vasa lyssnar väldigt mycket på ungdomarnas åsikter.

– I princip alltid när vi haft ett förslag har de lyssnat och tagit emot det med öppna armar. De är jätteivriga att höra vad vi har att säga.

Ellen Bos säger att hon sökte till ungdomsfullmäktige för att hon var intresserad av att påverka. I ungdomsfullmäktige finns det plats för alla, säger hon.

– Det finns plats för de väldigt ambitiösa men det finns också plats för de mer tystlåtna och de som bara är nyfikna på hur allt fungerar. Det är ett jättebra språkrör för de unga i Vasa.

Tackat nej till kommunalvalskandidatur

Ellen Bos vill att det ska finnas en diversitet i ungdomsfullmäktige så att mångas röst blir hörd.

– Under den förra mandatperioden var vi väldigt få svenskspråkiga. Nu är vi många fler och det är jätteroligt. Jag vill att alla ungdomar ska känna att det finns en representation för dem i ungdomsfullmäktige.

Ellen Bos har redan blivit tillfrågad om hon vill ställa upp i kommunalvalet nästa år, men hon har valt att tacka nej den här gången.

– Jag vill gärna fara och studera först. Men livet är långt, jag tror definitivt att det kommer fler möjligheter att ställa upp. Ungdomsfullmäktige ger oändliga möjligheter. Jag har lärt mig så mycket där och det är kunskap som är helt oersättlig.

Det här gör ungdomsfullmäktige

  • Gör ungas röster hörda
  • Tar ställning till aktuella frågor
  • Tar initiativ och kommer med ställningstaganden
  • Ungdomsfullmäktige fungerar som de ungas röst och för deras idéer/önskemål vidare till stadens beslutsfattare
  • Dessutom har ungdomsfullmäktige sin årliga budget som bekostar verksamhet för unga och delar ut verksamhetsunderstöd till ungdomsgrupper

Källa: Vasa stad