Hoppa till huvudinnehåll

Exporten behöver stöd genom coronakrisen: "Vi vill vara måna om att maskinen fungerar"

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
75 procent av industriproduktionen i Österbotten går på export. Här lastas ett fraktfartyg i Kaskö hamn. Arkivbild. Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fartyg,fraktfartyg,hamnar,Kaskö,hamnen i kaskö

Landskapsdirektörerna i Västra Finland kräver att stöd från Europeiska unionen används för att stärka exporten. Coronakrisen har bland annat drabbat det exporttunga Österbotten hårt.

Finland bereder som bäst en plan för hur finansiering från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens ska användas i Finland.

Finland kommer att få cirka 2,5 miljarder euro. Österbotten, som är ett område med stark export, kommer att lida extra mycket av krisen.

– I vårt fall går 75 procent av industriproduktionen på export och därför vill vi att man ska vara måna om att den här maskinen fungerar, säger landskapsdirektör Kaj Suomela från Österbottens förbund.

– Vi har inte direkt själva insett hur sårbara vi är, utan det finns en EU-karta över de områden som antas drabbas hårt av coronan.

Behöver riktlinjer

Enligt Suomela är det av yttersta vikt att Finland snabbt kan fatta ett beslut om hur pengarna fördelas.

– Det är klart att det är brådskande på det sättet att vi så fort som möjligt borde få veta vilken typ av stöd som kommer hit och hur mycket, så att man kan starta upp planeringen.

– Det är ändå ganska långa processer före det blir konkreta projekt och investeringar. Vi skulle vilja börja på så fort som möjligt.

Landskapsdirektör Kaj Suomela.
Kaj Suomela. Arkivbild. Landskapsdirektör Kaj Suomela. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,Kaj Suomela,suomela

Stödet kunde enligt Suomela användas till bland annat innovativ verksamhet och till förbättrande av infrastrukturen. Han nämner också större helheter man kunde jobba med som hållbar utveckling, bioförädling och metallindustrin som finns i Österbotten.

– Vi vet inte alls vilka riktlinjer Finland har för pengarna. Ska man använda det på infrastrukturen, ska det fördelas direkt från ministerierna eller ska den skickas ut till regionerna? Det är det vi hoppas, att det skickas till regionerna så att vi här kan göra de besluten.

– Nu kan ju ingen ännu prata om summor utan vi ska föra arbetet vidare så att vi i slutändan ska få det vi behöver för att trygga exporten, företagen och hela samhället som kommunernas ekonomi, människornas privatekonomi och levnadsstandarden överlag.

Läs också