Hoppa till huvudinnehåll

Klart: Hemma-VM flyttas till 2021 efter finska innebandyförbundets begäran – halv miljons förlust och "stort hål i budgeten" för IFF

Mika Kohonen håller upp VM-pokalen och lagkamraterna gör vågen bakom honom.
Finland får inte försvara sitt VM-guld ännu i år. Mika Kohonen håller upp VM-pokalen och lagkamraterna gör vågen bakom honom. Bild: /All Over Press innebandy,Finlands herrlandslag i innebandy,Mika Kohonen

För en dryg vecka sedan meddelade finska innebandyförbundet att de vill flytta VM i Helsingfors med ett år. IFF:s styrelse lyssnade och nu är det klart. Det blir inget VM i december 2020 utan turneringen flyttas fram till nästa år. Förbundet vill göra det möjligt för samtliga 16 lag att delta. Samtidigt betyder det ett stort avbräck i förbundets budget, säger generalsekreterare John Liljelund.

– Vi ser det inte som ett vettigt alternativ om vi inte får ta in 13 000 åskådare i hallen eller om VM skulle spelas med ett reducerat antal lag, kommenterade finska innebandyförbundets ordförande Risto Kauppinen för Yle Urheilu för tio dagar sedan.

Då hade förbundet precis enhälligt kommit fram till att de kommer be Internationella innebandyförbundet IFF att flytta hemma-VM med ett år.

IFF lyssnade och nu har de tagit ett beslut:

VM i innebandy kommer inte gå av stapeln i Helsingfors i december i år. Det beslöt man under styrelsemötet på fredagen.

Det finns inte förutsättningar för att säkert arrangera ett VM i december säger John Liljelund som är IFF:s generalsekreterare för Yle Urheilu och fyller på med andra betydande faktorer bakom beslutet.

– För det första skulle idrottarna vara tvungna att vara två veckor i karantän. Då är det inte möjligt att träna.

– För det andra kan man inte fylla hallarna och det påverkar ekonomin för värdlandet. Dessutom kan regionförvaltningsverket och städerna ta egna beslut om rådande begränsningar vilket kunde orsaka ett stort problem i fall av en kraftig andra våg.

Förlust på närmare halv miljon

VM flyttas fram till 2021 och kommer som planerat att spelas i Helsingfors, men exakt när turneringen ska arrangeras är ännu oklart.

Damerna kommer spela VM i Uppsala mellan den fjärde och den tolfte december nästa år.

– Finska förbundet utreder när det vore lämpligt att arrangera turneringen under 2021. Det slutliga beslutet och fastställandet av kalendern kommer göras under IFF:s styrelsemöte den 29 september, skriver IFF i sitt pressmeddelande.

För förbundet betyder beslutet ändå ett stort avbräck i budgeten då årets största evenemang faller bort.

– Ungefär 450 000 euro i inkomster faller bort för 2020. Det är ett ganska stort hål i vår budget, säger Liljelund.

IFF vill ändå att VM ska gå av stapeln som planerat: alla 16 lag som tagit sig till slutturneringen ska få vara med.

Länderna klara för slutturneringen:

Grupp A:
Sverige
Lettland
Danmark
Finland

Grupp B:
Tyskland
Tjeckien
Norge
Schweiz

Grupp C:
Polen
Thailand
Slovakien
USA

Grupp D:
Singapore
Kanada
Australien
Japan

Skulle det ännu nästa år finnas länder som begränsas av reserestriktioner måste en ny utvärdering göras. För huruvida det är realistiskt att tänka att det är möjligt att resa in från alla världens hörn kan Liljelund inte svara på.

– En sådan kristallkula eller de vises sten har ingen. Men på basen av de diskussioner vi haft med olika hälsomyndigheter från olika länder så finns det en tro på att situationen är en helt annan under slutet av nästa år.