Hoppa till huvudinnehåll

"Med lite medvind skulle han ha kastat nytt världsrekord" – Oliver Helander vet varför Johannes Vetter är i rekordform just nu

Johannes Vetter står bredvid resultattavlan, där det står 97,76
Vetter förbättrade sitt personbästa med tre meter. Johannes Vetter står bredvid resultattavlan, där det står 97,76 Bild: AFP / Lehtikuva Johannes Vetter

Monsterkastet mätte 97,76 men med lite medvind kunde det ha varit ännu längre. Tyska spjutbjässen Johannes Vetter förbättrade sitt personliga rekord med över tre meter i en tävling Polen. Finlands spjutess Oliver Helander vet varför Vetter är så bra just nu.

Vetters tredje kast i Continental Gold Tour i Polen är det näst längsta kastet genom tiderna. Han närmar sig Jan Železnýs världsrekord på 98,48 med stormsteg. Vetter själv beskriver kastet som närapå perfekt.

– Du känner det i kroppen när du kastar bra. Du känner energin strömma genom kroppen från den högra tån till bröstet och händerna, förklarar Vetter i en intervju på det internationella friidrottsförbundets webbplats

– I spjut behöver du hela kroppen, men det är svårt att förklara. Känslan varar mindre än en sekund. Men sedan inser du att det var ett stort kast.

Med lite medvind skulle världsrekordet ha rykt

Oliver Helander, som själv siktar på att vara i tävlingsform i OS nästa sommar och få möta Vetter där, tror att tysken kunde ha kastat ännu längre.

– Om han skulle ha kastat på någon öppen stadion med lite medvind så skulle världsrekordet nog ha farit, säger Helander.

– Medvind brukar alltid hjälpa när man kastar så där långt. Nu skulle spjutet ha farit åtminstone en meter längre.

Att Vetter skulle kunna kasta över drömgränsen på 100 meter med det moderna spjutet, ser Helander inte heller som någon omöjlighet.

– Med lite bättre förutsättningar och lite medvind i ryggen så är det nog möjligt.

1. Han är starkare än någon annan spjutkastare

Men vad är det som gör Johannes Vetter så bra just nu? Enligt Oliver Helander finns det åtminstone tre orsaker:

– Hans fysiska nivå är betydligt högre än alla andras. Han är mycket starkare i gymmet än alla andra spjutkastare för tillfället.

I maj 2019, när han lade ut den här videon på instagram, med texten: "Jag tror att jag är tillräckligt stark för några långa kast. Gissa hur mycket?" var det många av hans följare som tippade att han hade 220 kilogram på skivstången.

Öppna Instagram-inlägget

2. Kroppen perfekt för grenen

Många har också sagt att hans kropp är som gjord för grenen. Så här förklarar grentränaren Petteri Piiroinen i en intervju för Yle Urheilu:

– Hans kropp är väldigt spänstig och elastisk och därför kan han generera så mycket kraft bakom kastet. Hans fysiska egenskaper är på en hög nivå, hans teknik i förhållande till hans fysik och genetik är optimal.

– Ja inte kan man säga så mycket annat när han kastar över 97 meter säger Oliver Helander med ett skratt.

3. Han har fått vara skadefri

Vetters rekordförbättring på dryga tre meter vittnar om en klar nivåförhöjning. Enligt Oliver Helander är orsaken enkel.

– Han har haft en del skadeproblem och ändå kunnat kasta väldigt långt. Nu har han fått vara frisk och kunnat höja sig ännu en nivå. Det viktigaste i idrotten är att man får vara frisk, konstaterar Helander.

Läs också