Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Språkvården utgår från namnbärarens eget uttal

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar. Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Västra Nyland 7.9.2020.

Tommy Westerlund frågar sig i en kolumn i Västra Nyland (4.9.2020) vilka principer Svenska Yles redaktörer följer då de uttalar statsminister Sanna Marins efternamn.

Svenska Yle strävar efter att följa de språkråd som Institutet för de inhemska språken ger. När det gäller uttalet av statsministerns namn rekommenderade institutet redan i slutet av år 2019 ett uttal med starkt tryck på den första stavelsen och ett mindre tryck på den andra.

Konsultationer med finskspråkiga experter på samma institut stöder denna rekommendation. Om statsministern var svenskspråkig skulle namnet, precis som Westerlund skriver, naturligt uttalas Mari:n med långt i. Men hon är inte svenskspråkig, och språkvården utgår från principen om att rekommendera namnbärarens eget uttal.

Svenska Yle har ett särskilt ansvar för att de röster som hörs i radio och på tv ska vara en språklig förebild. Oftast uttalar våra redaktörer statsministerns namn enligt rekommendationen, men ibland sker det misstag, vilket vi bara kan beklaga.

Annika Rautoma
Språkstöd, Svenska Yle

Texten kompletterad 7.9.2020 kl.11.22 med det första stycket.