Hoppa till huvudinnehåll

Adam Pålsson spelar en ung Kurt Wallander i en ny tv-serie om Henning Mankells deckarhjälte

Skådespelaren Adam Pålsson sitter på en bänk i ett grönområde och tittar in i kameran. Han har en ljusblå tröja på sig.
Den unga Wallander. Adam Pålsson spelar Henning Manckells välkända polis i en ny sexdelad serie. Skådespelaren Adam Pålsson sitter på en bänk i ett grönområde och tittar in i kameran. Han har en ljusblå tröja på sig. Bild: Dan Andersson Adam Pålsson

Kurt Wallander har blivit ung på nytt. I nya tv-serien Young Wallander möter vi åter Henning Mankells slitne romanhjälte, men i 32-årige Adam Pålssons gestalt.

Rosengård, Malmö, 2020. En ung, nyutexaminerad polis blir vittne till en fruktansvärd händelse och kastas in i sin allra första mordutredning.

Polisen är Kurt Wallander, en yngre version av hjälten i Henning Mankells älskade kriminalromaner.

Adam Pålsson spelar huvudrollen i tv-serien Young Wallander, och han tyckte inte att det var något konstigt med att placera en ung Wallander i dagens Malmö.

Han tror att det valet är helt i linje med författarens intentioner för karaktären.

– Henning Mankell ville använda krimgenren för att berätta något om sin samtid, om det samhälleliga och politiska klimat som rådde när böckerna skrevs. Det hade varit fel att placera en Wallanderdeckare idag i 70-, 80-, eller 90-talet. Han hade garanterat velat att den skulle sättas i en modern kontext.

På bilden syns skådespelaren Adam Pålsson i helprofil. Han står lutad mot en ljus fasadvägg och hans huvud är vänt åt vänster. Han är iklädd mörka byxor och jacka, vita sneakers och glasögon.
Adam Pålsson På bilden syns skådespelaren Adam Pålsson i helprofil. Han står lutad mot en ljus fasadvägg och hans huvud är vänt åt vänster. Han är iklädd mörka byxor och jacka, vita sneakers och glasögon. Bild: Dan Andersson Adam Pålsson

Många frågor att besvara

Jag träffar Adam Pålsson på kontoret som han delar med sin bror, på Södermalm i Stockholm.

Det är en av de sista riktigt varma sommardagarna och glasdörren mot den livliga gatan står öppen, med sopbilar och förskolegrupper som passerar förbi.

Varför är det så intressant att utforska just Kurt Wallanders förflutna?

– Därför att det finns många frågor i Wallanderkaraktären, där man inte får några svar. Vilken var hans relation till Mona egentligen, som han fick barn med? Varför skilde de sig? Hur träffades dom? Hur levde dom? Varför älskar han opera? Varför dricker han så mycket? Varför är han så ensam? Och så vidare. Det finns väldigt mycket som det kan vara spännande att gå tillbaka och fråga sig "men tänk om det var så här då?"

Konfrontationen med verkligheten

Och det är inte bara en yngre Wallander vi får se i tv-serien, han är också i mångt och mycket en annan människa.

Livets vassa kanter har inte hunnit format honom till den bistre, ärrade kommissarien som skildras i Mankells böcker, och de otaliga filmatiseringarna.

Det är den resan som Adam Pålsson vill ta med publiken på.

– Jag har en kompis som är polis som har varit hundförare i många år, och han kan inte råda någon att bli polis. Han säger, att de saker som jag har sett och upplevt går liksom inte att tvätta bort. Det går inte att bli av med de bilderna och de upplevelserna. Det är den förvandlingen som vi får se, hur yrket och konfrontationen med verkligheten gör en människa hårdare och mer cynisk.

Adam Pålsson sitter på en bänk i ett grönområde. Han tittar snett framåt, ena armen lutar mot bänken och andra har han i knäet.
Adam Pålsson Adam Pålsson sitter på en bänk i ett grönområde. Han tittar snett framåt, ena armen lutar mot bänken och andra har han i knäet. Bild: Dan Andersson Adam Pålsson

32-årige Adam Pålsson har klivit fram som en av de flitigast anlitade skådespelarna inom svensk film och tv.

Han har spelat Ted Gärdestad i Ted – för kärleks skull och gått ett fruktansvärt öde till mötes i Jonas Gardells miniserie Torka aldrig tårar utan handskar.

I vintras gjorde han engelskspråkig debut i komediserien Avenue Five, och det var också chansen att spela på engelska som var ett av skälen till att han tackade ja till Young Wallander.

– Det var faktiskt det roligaste, att känna att det går att utmana sig själv mer, göra det riktigt svårt för sig själv. Det tyckte jag var väldigt kul.

Uppvuxen i Wallanderland

Pålsson växte upp i Haninge utanför Stockholm, men också i Wallanderland.

Hans mammas släkt kommer från Skåne och som liten tillbringade han alla skollov i trakterna kring Ystad och Malmö. Släkten har hus i samma by där Wallanders pappa bor i böckerna.

– Jag är också uppvuxen på 90-talet då böckerna gavs ut, så min uppväxt har varit omsluten av Kurt Wallander. Böckerna har stått uppradade bredvid VHS-kassetterna och Lasse Åberg-glasen, liksom. Och min pappa heter Kurt och är gammal vänsterman – inte helt olik Henning Mankell. Så det har känts väldigt hemtamt. Så jag tänkte nog att ”den där rollen är min”, säger han och skrattar.

Ett tema i Young Wallander är hur trauman påverkar människor, hur enskilda händelser kan bli helt avgörande för vilka vi blir.

Adam Pålsson berättar om sitt eget familjetrauma, om hur hans pappa förlorade sin farfar i en arbetsplatsolycka när han var tio år.

– Det är klart att i den sekunden avgörs hans och hans fyra bröders liv, för resten av livet – och i förlängningen hur de kommer att uppfostra sina barn, när de själva inte haft en fadersfigur. Det är klart att sådana händelser formar människor, och generationer av människor.

Samtliga sex avsnitt av ”Young Wallander” finns nu tillgängliga på Netflix.