Hoppa till huvudinnehåll

Belarusiska myndigheter: Oppositionspolitikern Maria Kolesnikova har gripits vid gränsen till Ukraina

Maria Kalesnikava
Protestledaren Maria Kolesnikova greps på måndagen av maskerade säkerhetsagenter. Maria Kalesnikava Bild: AFP / Lehtikuva Maria Kalesnikava,Belarus

Oppositionsledaren Maria Kolesnikova har frihetsberövats efter att ha försökt passera gränsen mellan Belarus och Ukraina tidigt på tisdag morgon, uppger statlig tv och den belarusiska gränsbevakningen för AFP.

Maria Kolesnikova ska ha rest tillsammans med två oppositionspolitiker som ska ha tagit sig över gränsen till Ukraina, uppger myndigheten. Politikerna har pekats ut som Anton Rodnenko och Ivan Kravtsov. Den ukrainska ambassaden i Minsk har också bekräftat att de tagit sig in i landet, uppger AFP.

Omständigheterna kring vad som verkligen hänt är oklara. Enligt Sveriges radio har Maria Kolesnikova tidigare sagt att hon inte har planer på att lämna landet.

Det förekommer spekulationer i ryska och belarusiska medier om att Kolesnikova skulle ha förts till den ukrainska gränsen av belarusiska polis, skriver SR. Orsaken tros vara att man försökt ge sken av att Kolesnikova olagligt försökt korsa gränsen.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta ska Rodnenkov, Kravtsov och Kolesnikova ha passerat tullkontrollen i en bil. När de mötte en gränspatrull ska bilen "kraftigt ha accelererat". Kolesnikova ska sedan plötsligt ha befunnit sig utanför bilen, uppger gränsbevakningen som menar att hon knuffats ut ur bilen.

Gränsväsendets talespersonen Anton Bychkovsky bekräftar att Kolesnikova gripits, men kunde inte uppge för Reuters var hon hålls frihetsberövad.

Enligt Anton Bychkovsky pågår en utredning för att "lagmässigt bedöma" situationen, skriver AFP.

Försvann i går

Musikern och oppositionsledaren Maria Kolesnikova greps på gatan i Minsk av maskerade säkerhetsagenter på måndagen, uppger oppositionsrörelsen i Belarus. Enligt ögonvittnen ska hon ha förts bort i en minibuss.

Senare ska också Rodnenko och Kravtsov ha försvunnit. Landets inrikesministerium och polis har förnekat att de skulle veta något om Kolesnikovas försvinnande.

Tyskarna har krävt en förklaring om hur Kolesnikova behandlas. Den brittiska utrikesministern Dominic Raab uttryckte också sin oro på Twitter.

Maria Kolesnikova är medlem i ett övergångsråd som bildades efter presidentvalet.Enligt BBC är Ivan Kravtsov rådets exekutiva sekreterare och Anton Rodnenkov pressekreterare.

Källa: Reuters, AFP Yle Uutiset, Sveriges radio

Artikeln har uppdaterats klockan 9.34 med att Maria Kolesnikova har frihetsberövats - tidigare förekom uppgifter om att hon hade tagit sig över gränsen till Ukraina. Artikeln uppdaterades med Sveriges radio klockan 10.30. Artikeln uppdaterades klockan 11.14 med uppgifter om hur situationen gått till vid gränsövergången enligt myndigheterna.

Läs också