Hoppa till huvudinnehåll

Marin: Kaipolas löntagare försäkrade mig om att fabriken var lönsam

Statsminister Sanna Marin (SDP) under de politiska journalisternas frågestund den 8 september 2020.
Statsminister Sanna Marin (SDP) träffade politiska journalister och svarade på deras frågor den 8 september 2020. Statsminister Sanna Marin (SDP) under de politiska journalisternas frågestund den 8 september 2020. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Regeringen Marin

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) är målet för regeringen att man ska kunna resa också från så kallade rödstämplade länder utan att behöva sitta i karantän.

- Man skulle få komma fritt om man har tagit och fått ett negativt test i det land man reser från. Dessutom kan man ta ett frivilligt test också när man landar i Finland.

Marin menar att regeringen nu beslutar om ett testsystem som ska gälla för alla länder.

Marin svarade på politiska journalisters frågor i Helsingfors på tisdagen.

Marin: UPM valde att inte berätta något för mig

Vad gäller UPM:s beslut om att köra ned fabriken i Kaipola, verkar Marin stött över hur bolaget skötte saken.

Enligt Marin brukar statsministern få veta om sådant här på förhand så att regeringen eventuellt kan hitta egna lösningar.

- Alla bolag bestämmer själva om hur och vem de vill informera inför svåra beslut. UPM valde att inte informera regeringen.

Marin har tidigare kritiserat att man lägger ned en "lönsam fabrik". Men det har varit oklart var Marin fått information om fabrikens lönsamhet.

- Mina uppgifter baserar sig på information från löntagarna, från själva fabriken. Inte heller UPM:s representant i fabriken har förnekat att den skulle ha varit lönsam.

Alla förslag på bordet under budgetförhandlingarna

Regeringen samlas nästa måndag och tisdag till budgetförhandlingar. Enligt Marin är också onsdagen bokad i kalendern.

Marin vill inte avslöja något om vad hon själv tycker att man borde satsa eller inte satsa på av de direkta sysselsättningsåtgärderna.

- Jag håller helt med min kollega Annika Saarikko (C) om att vi inte i förväg kan räkna upp allt som vi inte går med på. Jag vill inte skjuta ned något förslag.

Med andra ord håller Marin öppet för till exempel att gradera det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet så att det minskar allt eftersom arbetslöshetstiden drar ut.

Löntagarorganisationerna och Vänsterförbundet, men också en majoritet av SDP:s riksdagsledamöter, är emot förslaget.

Förkortad arbetstid om produktiviteten förbättras

Marin tar som känt mycket ogärna ställning som partiledare och socialdemokrat. Enligt Marin ska statsministern bara föra regeringens linje.

Men en specifik fråga för SDP är förkortningen av arbetstiden på lång sikt.

Partiet bestämde sig under partikongressen i Tammerfors att man ska jobba för att arbetstiden kan förkortas till sex timmar om dagen med bibehållen lön.

Marin själv har sagt att det skulle fördela välståndet på ett mer jämlikt sätt.

Det är oklart hur det ska gå till om produktiviteten inte ökar. Arbetsproduktiviteten räknas ut genom att dividera BNP med antalet arbetstimmar.

Under 2000-talet har produktiviteten inte ökat på samma nivå som under stora delar av förra århundradet.

Om produktiviteten inte ökar finns risken för att arbetslösheten i stället ökar, ifall man genomför kortare arbetstid med samma löner.

Marin säger att hon talar på ett mer allmänt plan.

- Om produktiviteten ökar måste frukterna från det delas ut till alla, också löntagarna, i form av kortare arbetstid.