Hoppa till huvudinnehåll

Nytt coronafall i Jakobstadsnejden - fick smittan utomlands

Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.
Personen testades på en flygplats. Arkivbild från Helsingfors-Vanda. Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle turism,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,droppinfektion,COVID-19,Finavia,Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,Coronatestning

En person bosatt i Jakobstadsnejden har testat positivt för Covid-19. Smittan konstaterades dock i ett annat distrikt och personen har smittats utomlands.

Den smittade befinner sig hemma. Fyra andra personer konstaterades ha exponerats för smittan och försattes i karantän.

Testet gjordes på en flygplats i söndags.

Den smittade är symtomfri och har inte använt offentliga transportmedel i Finland. Hen körde med egen bil från flygplatsen.

Personen är bosatt inom Jakobstads social- och hälsovårdsverks område.

Mer specifik än så vill smittskyddsläkare Johanna Gripenberg på Malmska inte vara.

En månads tystnad

Det här är det sjunde fallet inom hälsovårdsverkets område. Det sjätte och senaste fallet innan detta var för en månad sedan, den 8 augusti. Då handlade det om en Jakobstadsbo.

- Också det var kopplat till en resa, säger Gripenberg.

Det gamla fallet kan ha dykit upp i THL:s statistik under tisdagen, en månad för sent, och dessutom sammanfalla med fallet som Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade om under tisdagen.

Det här orsakade en del förvirring och därför skrev ÖT tidigare att personen bodde i Jakobstad. Senare korrigerade man att personen är bosatt i Jakobstadsregionen, men inte i Jakobstad.

Oavsett vad som är förklaringen till statistikförvirringen, ger det nu uppdagade fallet inte upphov till någon oro för en större spridning.

- Inte fallet i sig. Men det är klart att man nu ska överväga om man faktiskt måste resa, säger Johanna Gripenberg.

Texten uppdaterad kl. 16.07 med kommentarer av Johanna Gripenberg och med att personen är hemma från Jakobstadsnejden.