Hoppa till huvudinnehåll

De rekordstora markbränderna fortsätter rasa i Kalifornien - tjock rök och hetta försvårar arbetet för brandmännen

Kaliforniassa on palanut maastoa enemmän kuin koskaan aiemmin osavaltion mittaushistoriassa.
Bränderna i Kalifornien är historiskt stora. Kaliforniassa on palanut maastoa enemmän kuin koskaan aiemmin osavaltion mittaushistoriassa. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Kalifornien

Skogsbränderna som rasar i Kalifornien är de största i delstatens historia, enligt det lokala räddningsverket. Bränderna har nu spridits över ett över 809 000 hektar stort område, och skogsbrandssäsongen är inte ännu över.

Hittills har sju personer dött till följd av bränderna, och nästan 4 000 byggnader har skadats.

Över 14 000 brandmän och räddningsarbetare deltar i släckningsarbetet av totalt 25 stora bränder.

Myndigheterna har inte ännu lyckats få den största branden, Creek Fire, som härjar i delstatens norra del under kontroll.

Bränderna ger upphov till tjock rök, vilket försvårar räddningsarbetet.

78 personer och sex hundar räddade

Tiotals vandrare som befann sig i nationalparken Sierra National Forest i söndags hann inte undan och omringades av bränderna. De räddades tidigare i dag, efter ett andra försök.

Räddningsarbetarnas första insats i måndags misslyckades på grund av den tjocka röken som gjorde det svårt för räddningshelikoptrarna att landa.

- Det visade sig vara en utmaning att flyga genom röken, sa den lokala brandchefen Tony Escobedo.

Under tisdagsmorgonen, lokal tid, uppgav delstatens nationalgarde att 78 personer och sex hundar hade räddats undan elden.

Fortfarande är personer strandade i nationalparken, men ingen av dem ska vara i farozonen för tillfället.

Släckningsarbetet försvåras av rekordvärmen i Kalifornien. I söndags uppmättes 49 grader i Woodland Hills, vilket är det högsta som någonsin uppmätts i Los Angeles County.

År 2018 brann över 793 000 hektar mark, vilket tills i dag var det största området i delstaten som drabbats av skogsbränder. Brändernas storlek har mätts sedan år 1987.

Källor: AFP, BBC, NBC News

Läs också