Hoppa till huvudinnehåll

Femåring skadade sig allvarligt på förskolan i Terjärv - nu vill hans mamma varna för farliga metallstaket

Ett barn häller sand i en hink i sandlådan.
Damian Nylund skulle prata med de äldre barnen på andra sidan staketet när olyckan var framme. Ett barn häller sand i en hink i sandlådan. Bild: Marja Väänänen / Yle coronavirus,COVID-19,nedstängning,hemundervisning,Skolrast,barnfamiljer,Barn,Sandlåda

Sara Nylunds son Damian skadade sig allvarligt när han kikade över staketet på förskolan. Bollen han stod på gled undan och metallpiggarna på staketet slet upp ett stort hål i hans haka och hals.

Skadan hade kunnat kosta Damian livet om såret varit en halv centimeter djupare.

Den 25 augusti ringer Sara Nylunds telefon. Förskolepersonalen ringer för att berätta att hennes son Damian varit med om en olycka på förskolan och säkert behöver sys.

Personalen för Damian till vårdcentralen i Terjärv. Sara ber maken Robert som är hemma att möta sonen, men oron börjar gnaga i henne.

Sara besluter sig också för att själv ta sig till vårdcentret strax intill hennes blomsterbutik.

- Jag förstod inte riktigt hur allvarligt det var. Men när jag kom fram började det sjunka in att skadan var riktigt allvarlig och de hade redan beställt ambulans, säger Sara Nylund.

Halkade av boll och spetsade hakan

Förskolepersonalen berättade för Sara hur olyckan gått till. Damian hade stått på en boll och kikat över metallstaketet för att prata med de äldre eftisbarnen på andra sidan.

Plötsligt gled bollen undan Damians fötter och han spetsar hakan och övre delen av halsen på de vassa metallpiggarna på krönet av staketet.

En pojke med tårar i ögonen och bandage på huvudet ser in i kameran.
Damian Nylund på sjukhus efter olyckan på förskolan. En pojke med tårar i ögonen och bandage på huvudet ser in i kameran. Bild: Privat Barn,olycka

Sara Nylund säger att piggarna på metallstaketet är avsågade och grönmålade, men varken filade eller rundade.

- Damian blev att hänga med hakan i staketet. Han hamnade i panik och slet sig loss. Det var en hemsk syn som mötte mig på vårdcentralen, säger Sara Nylund.

Sara Nylund säger att sonen var väldigt lugn och pratade inte alls.

- Jag tror att han var i chock, han visade ingen reaktion alls. Men hans haka och hals var som en skåplucka på vid gavel.

Opererades i en och en halv timme

Damian och hans mamma skickades med ambulans till centralsjukhuset i Karleby. Där undersökte en kirurg genast såret.

Kirurgen konstaterade att skadan behövde opereras.

Operationen tog en och en halv timme. När Damian kom från operationssalen berättade kirurgerna att det hade kunnat gå riktigt illa om såret varit en halv centimeter djupare.

- Kirurgerna sa att om såret varit en halv till en centimeter djupare så hade vi förlorat vår Damian. Det var fråga om några millimeter, säger Sara Nylund.

Damian har tjugo synliga stygn på utsida av haka och hals, men de flesta stygnen syns inte.

- Kirurgerna sa att de inte vet hur många stygn de sytt inne i hals och haka, hakan var ordentligt söndertrasad. De sa att det är en hel korsstygnstavla.

I dag mår Damian ganska bra och behöver inte längre äta värkmedicin. Han gillar att leka med lego och orkar vara på förskolan på förmiddagarna. Han får hjälp av en assistent för att inte skada sig och riva upp såret.

Vill varna andra

Sara Nylund och hennes man vill berätta om olyckan för att upplysa andra om att den här typen av metallstaket kan vara farliga.

De vill också poängtera att de inte alls klandrar förskolepersonalen som tog väl hand om deras son.

Efter olyckan har Sara Nylund lagt märke till den här typen av staket finns lite här och var. Därför behöver folk veta om riskerna och prata och upplysa egna kommunen säger Sara Nylund.

Staket i Terjärv.
Det gröna metallstaketet har vassa piggar på ovansidan. Staket i Terjärv. Bild: Privat foto. Terjärv,Kronoby

Godkända staket som kommunen köpt in

På Kronoby kommun säger tekniska chefen Bernt Storbacka att staket av den här modellen är godkända och tämligen underhållsfria.

På anvisningarna står det också att staketen kan monteras med piggarna uppåt eller neråt.

- Man kan välja vilken väg man monterar staketet. Vi har valt piggarna uppåt för att inte ska skada barn som eventuellt försöker krypa under staketet och skada sig, säger Storbacka.

Storbacka säger att piggarna uppåtvända också motverkar att ett barn försöker ta sig över staketet och avlägsna sig den vägen.

Kommunen åtgärdar staketen

Storbacka säger att det är olyckligt att det gick som med Damian. Något liknande har inte inträffat tidigare men kommunen har genast tagit till åtgärder.

- Jag känner inte till alla detaljer kring olyckan, men det är rätt osannolikt att ett barn hoppar upp så högt att det skadar sig på piggarna. Barn är påhittiga och nu var olyckan framme, säger Storbacka.

Storbacka säger att man redan åtgärdat staketet på förskolan i Terjärv genom att montera en trälist över piggarna. Likadana staket finns också på två daghem i kommunen och där tar man till samma åtgärd.

- Krönet på staketet består nu av en rundad trälist som man inte kan skada sig på, men nu är risken större att någon kliver över, säger Storbacka.

Allmänt förekommande staket

Storbacka säger att den här typen av staket är allmänt förekommande runtom i landet och säljs och tillverkas av ett stort inhemskt företag i Tusby.

- De finns överallt och har funnits länge på marknaden. Daghemmen granskas varje år av hälsoinspektören och vi har aldrig fått några kommentarer eller klagomål angående staketen, säger Storbacka.

Familjen Nylund skulle önska att den här sortens staket byts ut och helt dras bort från marknaden.

- För nästa barn kanske det går ännu värre än för Damian. Olyckan höll på att kosta vår son livet, säger Sara Nylund.

Artikeln uppdaterad den 9.9 klockan 19.22. Olyckan skedde i augusti, inte i september som det först stod.