Hoppa till huvudinnehåll

Hjälparbetare om bränderna på Lesbos: "De måste reagera på något sätt för att visa sin makt"

En man står framför brinnande byggnader
Flyktinglägret Moria på Lesbos eldhärjades under natten till onsdag och 13 000 flyktingar har flytt eller evakuerats från lägret. En man står framför brinnande byggnader Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Lesbos,bränder

Gunilla Luther-Lindqvist från Nada Nord i Jakobstad har flera gånger åkt till Lesbos för att hjälpa flyktingarna på ön. Nu när flyktinglägret så gott som förstörts av bränder behövs mer hjälp än någonsin säger hon.

Greklands största flyktingläger Moria på ön Lesbos eldhärjades under natten till onsdag och de ungefär 13 000 flyktingarna har flytt eller evakuerats från lägret.

Tidigt på morgonen bestod den största delen av Moria av rykande rester av brända containrar och tält. Människor gick omkring och sökte efter ägodelar i spillrorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under den senaste veckan drabbades Moria av ett coronautbrott och enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA bröt bränderna ut efter att invånarna protesterat mot tvångsisolering av asylsökande som varit i kontakt med smittade.

Gunilla Luther-Lindqvist från Nada Nord har under åren i flera repriser besökt lägret för att hjälpa flyktingarna. Nyheterna om bränderna gör henne ledsen.

- Jag blev så sorgsen när jag hörde det här i morse. De här människorna ligger redan på marken och de har ingen egen vilja utan de bara behandlas som en flock djur.

- Jag förstår att de reagerar, de måste reagera på något sätt för att visa sin makt de också.

Lindqvist: De har levt under all värdighet

Det fanns också hundratals ensamkommande barn och tonåringar i Moria och enligt Luther-Lindqvist har de levt under all värdighet.

- Barnen kan inte gå i skola och de får ingenting där, ingen mat. Hela flyktinglägret är uppbyggt för 2 700 personer och nu är där cirka 13 000. Förra hösten var där cirka 20 000, så man kan bara tänka sig hur det är där.

En leende medelålders kvinna håller om ett barn.
Gunilla Luther-Lindqvist har flera gånger besökt flyktinglägret Moria på Lesbos och hjälpt ensamkommande flyktingbarn. Men på grund av coronan har hon senast varit där för ett år sedan. En leende medelålders kvinna håller om ett barn. Bild: Privat/Gunilla Luther-Lindqvist flyktingar,hjälporganisationer,Jakobstad,gunilla luther-lindqvist

På grund av coronan är det ett år sedan hjälparbetare från Nada Nord senast kunnat åka till flyktinglägret. Men de ska ändå se till att hjälpen når fram.

- Vi har fixat det så att det finns ett grekiskt par som har restaurang där och de har under alla de här fem åren kokat mat till flyktinglägret.

- Jag har talat med dem nu och de kommer att koka 350 portioner varje dag åt de minderåriga flyktingbarnen. Antingen för de maten till lägret eller så hämtar de barnen till restaurangen för att äta.

Samlar in 25 000 euro per kampanj

Nada Nord brukar med hjälp av kampanjer samla in pengar. Pengarna används sedan oavkortat för att köpa förnödenheter åt flyktingarna. Enligt Luther-Lindqvist är finländare villiga att hjälpa till.

- Jag skulle säga att här i Jakobstadstrakten är det helt fantastiskt. Människorna verkligen hjälper. Så fort vi berättar om att någonting är på gång så då sätts alla resurser in och vi får in väldigt mycket pengar. Vi brukar ha 25 000 euro på kontot då vi åker iväg.

- Hjälpen når fram hundraprocentigt. Vi har den kutymen att ingenting går till organisationer eller någonting på vägen. Därför för vi fram varenda penni som kommer in.

En välgörenhetskonsert i Jakobstad var inplanerad för de minderåriga flyktingbarnen redan innan nattens händelser i Moria. Nu kommer man också att satsa på familjerna i flyktinglägret

- Jag hoppas många kommer och lyssnar på konserten, men man får också betala direkt in till vår kampanj.

- Vi är väldigt tacksamma om många känner för att hjälpa. Nu sätter vi in verkligt stora krafter för att kunna hjälpa ytterligare där nere.

Läs också