Hoppa till huvudinnehåll

39 nya coronavirusfall under torsdagen - ministeriet och hälsomyndigheten: Coronaepidemin fortfarande dämpad i Finland

Coronaanvisningar vid en motionstrappa i Seinäjoki.
Anvisningar för att undvika smittspridning vid en motionstrappa i Seinäjoki. Det handlar bland annat om att hålla avstånd till andra människor och att inte stanna upp i trappan. Coronaanvisningar vid en motionstrappa i Seinäjoki. Bild: Hanne Leiwo / Yle coronavirus,Seinäjoki,kuntoportaat,trygghet,vägvisare

I Finland har det rapporterats 39 nya fall av coronaviruset under torsdagen, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Under de två senaste veckorna har totalt 450 nya fall konstaterats, medan siffran för tvåveckorsperioden innan det är 336.

I går vårdades sex personer på sjukhus med anledning av covid-19, varav en på intensiven.

Antalet nya fall av coronavirussmitta i Finland är fortfarande måttligt och på riksnivå är epidemiläget lugnt, skriver Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Den här bedömningen handlar om perioden 31.8 - 6.9. Då anmäldes 223 nya fall till registret över smittsamma sjukdomar, medan det under veckan innan fanns 145 nya fall.

De konstaterade fallen härstammar både från Finland och från utlandet.

Finländare har blivit smittade till exempel på familjemöten, på arbetsplatser och i samband med andra sociala kontakter.

Flera massexponeringar

Det har förekommit flera massexponeringar i Finland. Största delen har att göra med fritidsaktiviteter och hobbyer. Massexponeringar har också inträffat på daghem, i skolor och på arbetsplatser.

Arbetet med att förebygga nya coronafall genom noggrann smittspårning har enligt ministeriet och hälsomyndigheten lyckats mycket väl.

Under perioden 31.8 - 6.9 analyserades dagligen cirka 10 000 - 14 000 coronavirustester. Andelen positiva resultat var under perioden 0,3 procent, vilket enligt pressmeddelande är en mycket låg andel.
Veckan innan var siffran 0,2 procent.

Artikeln uppdaterades 10.9 klockan 12.08 med dagens coronavirussiffror.

Läs också