Hoppa till huvudinnehåll

Billigt att bo i Karleby och Jakobstad – i Vasa och Seinäjoki har boendekostnaderna stigit rejält

Karleby centrum sett uppifrån.
Enligt en jämförelse är Karleby den näst billigaste kommunen i landet att bo i. Karleby centrum sett uppifrån. Bild: Ville Viitamäki / Yle Karleby

Enligt en utredning som Finlands fastighetsförbund har gjort är boendekostnaderna i Karleby de näst lägsta i landet. Jakobstad kommer på åttonde plats i jämförelsen.

Fastighetsbeskattningen i Karleby är stramare än genomsnittet, men fjärrvärmen är billigast i landet. Även el- och vattenpriserna är bland de billigaste.

Enligt den färska jämförelsen är fastighetsbeskattningen i Karleby 11 procent stramare än genomsnittet. Husbolagens fastighetsskatträkning är 2,5 gånger större nu än för tio år sedan.

I Jakobstad har boendet blivit kännbart dyrare i och med att priserna på vatten och el höjdes förra hösten. Vattnet är dyrare i Jakobstad än i landet i genomsnitt. Däremot är fjärrvärme och el bland de tio billigaste i jämförelsen.

I Vasa och Seinäjoki har i sin tur boendekostnaderna stigit rejält jämfört med förra hösten. Trots det är boendekostnaderna även i Vasa och Seinäjoki bland de lägsta i landet.

Fastighetsförening: Priserna ingen grund för att kommunalisera avfallshanteringen

Trots att boendekostnaderna i Karleby de näst lägsta i landet finns det också kritik. Bland annat från Ekorosks priser får kritik av fastighetsförening

Enligt Österbottens fastighetsförening finns ingen grund för att kommunalisera avfallshanteringen i Karleby-Jakobstadsregionen.

Ekorosk som har hand om avfallshanteringen i regionen vill kommunalisera avfallstransporterna. Det skulle innebära att man upphäver kundernas valfrihet och konkurrensutsätter avfallstransporten för kundernas räkning.

Enligt fastighetsföreningen är priserna för sophämtning i regionen till följd av den hårda konkurrensen 32 procent billigare än landets genomsnitt.

Däremot är Ekorosks egna fasta priser enligt föreningen inte mindre än tre gånger större jämfört med andra avfallsanläggningar.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel "Kokkolassa ja Pietarsaaressa asuminen on edullista – Ekoroskin hinnat saavat kritiikkiä kiinteistöyhdistykseltä", skriven av Ari Vihanta. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.