Hoppa till huvudinnehåll

Första coronafallet i Hangö konstaterades i augusti - nu är antalet uppe i fem

Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Hittills har fem personer konstaterats bära på coronaviruset i Hangö. Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Östra centrum,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,Coronatestning,Covid-19-provtagning,coronavirus disease,närvårdare

Det har nu konstaterats fem coronafall i Hangö. Det betyder att Hangö nu finns med på den karta som Institutet för hälsa och välfärd THL upprätthåller över coronafall i kommunerna.

THL uppdaterade sin lista klockan 12 på torsdagen (10.9) och då fanns Hangö med på den. THL rapporterar inte om det finns färre än fem konstaterade fall av coronasmitta i en kommun.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell säger till tidningen Helsingin Sanomat att det inte handlar om någon plötslig ökning av coronasmitta, utan om ett statistiskt faktum.

Det första coronafallet konstaterades i Hangö i början av augusti. Det senaste dygnet har endast ett fall av corona konstaterats.

Strandell säger till Yle Västnyland att det verkar som om fallen inte har något med varandra att göra eftersom det har gått så lång tid mellan dem.

Han säger att det naturligtvis är mer oroväckande att det inom staden inom en månad har funnits flera av den allvarliga sjukdomen covid-19 mot inga fall i våras.

- Jag tycker inte man ska vara onödigt orolig. Men man ska ta det på allvar.

Han säger att invånarna ska vara försiktiga och på alerten. De skyddsåtgärder man har tagit till ska tas på allvar.

Förvånande att Hangö klarade sig så länge utan corona

Strandell säger också att det är förvånande att det tog så här länge för epidemin att nå Hangö.

- Det är ett rent underverk att vi klarade oss ett halvt år utan ett enda fall med tanke på hur livlig trafiken ändå har varit till och från Hangö. När gränsen till Nyland var stängd var resandet inom Nyland öppet. Vi hade faktiskt mycket folk här. Ändå klarade vi oss så otroligt bra.

Strandell understryker också att man inte ska utgå från att smittan bara kommer från utomstående till Hangö. Också Hangöborna själva rör sig livligt utanför stadens gränser.

- Det tycker jag inte man ska spekulera om.

Det som oroar Strandell överlag är att antalet fall av smitta i Finland inte vill avta.

- Det biter sig ganska segt fast vid de här 10-50 smittofallen per dag.

Under hösten infaller också övriga fall av influensa och förkylningar vilket leder till stort behov av att utföra tester. Dessutom ökar sjukfrånvaron från skolor och arbetsplatser.

- Det är något man nog är orolig för.

Artikeln uppdaterades 10.9.2020 klockan 14.50 med mera intervjusvar med Denis Strandell efter att Yle Västnyland själv hade fått tag på stadsdirektören.

Läs också