Hoppa till huvudinnehåll

Här hittar du hemligheten bakom krispiga kåldolmar och ett alternativ till köttfärsfyllningen – husmanskost på nytt sätt

Kåldolmar med kantareller.
Kåldolmar med kantareller. Bild: Svenska Yle/Strömsö kantarell,svedjerovor

Kåldolmar är en rätt som brukar dela folket i två läger. Hemligheten bakom goda kåldolmar är, enligt Paul, att inte koka kålbladen för mjuka. De får gärna vara lite krispiga när man biter i dem. Man kan också fylla dem med annat än köttfärs, t.ex. rotsaker och svamp.

De här kåldolmarna blir vegetariska eller veganska om du byter ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong och honungen mot sirap.

Lök och kål på ett bord
Lök och kål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE rotsaker,Strömsö (tv-program),matrecept,Kål

Ingredienser till kåldolmarna:

  • 2 små vitkålshuvuden
  • 2 kålrötter
  • 100 g kantareller - spara putset till buljongen
  • 1 tsk vinägersenap med hela korn
  • ett knippe persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • olivolja
Tuoreita kanttarellejä lautasella.
Tuoreita kanttarellejä lautasella. Bild: Henrietta Hassinen / Yle kantarell,kantarell,matsvampar,svampar,svampplockning,Fruktkropp,handelssvampar

Ingredienser till ragun:

  • 4 små svedjerovor
  • 3 palsternackor
  • 100 g kantareller - spara putset till buljongen
  • 1 lök
  • 2 teskedar honung
  • olivolja
  • smör

Ingredienser till buljongen:

  • kantarellputset
  • resterna av vitkålen
  • två lökar
  • 10 färska enbär
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 tsk honung
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 dl weissbier eller annan öl
  • salt
  • peppar
Brännässla och enbär i två olika skålar.
Enbär Brännässla och enbär i två olika skålar. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm brännässla,Enbär,Strömsö

Förslag till topping:

  • 3 ringblommor
  • ett knippe piplök
  • persilja
  • Ringblommor i glasbägare
    Ringblommor i glasbägare Bild: Svenska Yle schampo

    Gör så här:

  1. Plocka de yttersta fina bladen på vitkålen, 16-20 st. Koka hastigt i kraftigt saltat vatten. Kyl direkt i kallt vatten.
  2. Skölj och borsta kålrötterna noggrant under rinnande vatten. Linda in i aluminiumfolie och baka i ugn på 200 grader. Ta ut kålroten ur ugnen när den är mjuk. Dela och gröp ur.
  3. Blanda ihop kålrot, smör och hälften av persiljan (spara lite persilja till toppingen). Smaka av med salt, senap och peppar.
  4. Stek hälften av kantarellerna i lite olivolja för färg. Tillsätt smör, finhackad lök och vitlök. Bryn ytterligare en minut.
  5. Rör ihop kålrotsröran med kantarellröran
  6. Lägg ut vitkålsblad och fördela en rågad sked kantarell-kålrotsröra på varje. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.
  7. Skär ner palsternacka och svedjerova. Råstek i olivolja till fin färg. Tillsätt rikligt med smör och andra hälften av kantareller. Avsluta med lök och honung.
  8. Slå ragun över kåldolmarna och baka i ugn på 150 grader i fem minuter.
  9. Skala och grovskär två lökar och stek i olivolja med resten av vitkålen, kantarellputs, enbär, rosmarin och persiljestjälkarna. Slå på två teskedar honung, öl och buljong. Låt sjuda i ca 20 min. Sila buljongen och smaka av med salt och peppar.
  10. Servera kåldolmarna med rykande varm buljong och toppa med finskuren piplök, persilja och plockade ringblommor.