Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du boka coronatest via webben - telefonköerna ska bli kortare

En sjukskötare tar coronavirustest på en person.
Det har varit långa telefonköer för att boka en testtid.. En sjukskötare tar coronavirustest på en person. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Östra centrum,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,Coronatestning,Covid-19-provtagning,coronavirus disease,närvårdare

Nu kan också västnylänningarna själva boka en tid för att testa sig för coronaviruset. På det här sättet ska köerna till servicenumren förhoppningsvis bli kortare.

Tidsbokningen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsområde HUS sker via den så kallade Coronaguiden, som finns på webben.

Först ska man svara på Coronaguidens frågor, som handlar om symtom och om man har exponerats för coronasmitta. Efter det kan användaren själv boka en lämplig tid till ett provtagningsställe.

Före tidsbokningen fyller man i förhandsuppgifter.

För att kunna boka tid på webben krävs bankkoder eller mobilcertifikat. Senare kommer man också att kunna boka tid för en annan person, till exempel barn.

- Vi hoppas att Coronaguidens självständiga tidsbokning minskar på köerna i telefontjänsterna, säger Sirpa Arvonen vid HUS it-förvaltning.

Textmeddelande med anvisningar och svar

När kunden har bokat en tid till coronavirustest får hen ett textmeddelande med bekräftelse på provtagningstiden och ankomstanvisningar.

Också provresultaten kommer per textmeddelande när testsvaret är klart.

Om coronatestet är positivt ringer en smittspårare från kommunen och ställer frågor om exponeringen.

Man kan också boka tid till coronavirustest inom HUS område genom att ringa coronarådgivningsnumret enligt den egna kommunens anvisningar, den egna vårdcentralen, Jourhjälpen eller tjänsten Omaolo.

Mera information finns på kommunernas webbplatser.