Hoppa till huvudinnehåll

Nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt - femton personer i karantän

Kuvassa on koronavirustestestausasema Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Arkivbild på coronaprov. Kuvassa on koronavirustestestausasema Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Östra centrum,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,Coronatestning,Covid-19-provtagning,coronavirus disease,närvårdare

På onsdag eftermiddag konstaterades ett nytt fall av Covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Smittkällan har inte identifierats och femton personer sitter i karantän. Nästan alla av de senaste positiva fallen i distriktet har haft endast lindriga symtom.

Patientens hemkommun har kartlagt dem som eventuellt har blivit utsatta för viruset. Sammanlagt cirka femton personer har konstaterats blivit utsatta, och alla har kontaktats.

De utsatta personerna är familjemedlemmar och arbetskompisar. Alla som blivit utsatta för viruset är nu i karantän.

Sjukvårdsdistriktet vill inte säga varken vilken kommun eller vilken arbetsplats det handlar om.

- Det är inte så trevligt att läsa om det i tidningen och konstatera att man kan bli identifierad, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Den smittade personen mår bra och är hemma. Smittkällan har dock inte kunnat identifieras.

Lindriga eller inga symtom vanligt på sistone

Personen hade lindriga symtom men gick ändå till jobbet.

- Nästan alla positiva fall på sistone har uppvisat endast lindriga symtom och i ett av de senaste fallen var personen helt symtomfri. Hen hade exponerats för en person med Covid-19 och testades därför, säger Salonen.

Antalet bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 81.

Texten uppdaterad med Juha Salonens kommentarer kl. 14.25.

Läs också