Hoppa till huvudinnehåll

Nytt höghusområde - ”Norra Famnen” - planeras i Pargas centrum

Tampereen Areenan työmaa
Entreprenören siktar på ett slutresultat som passar in i den maritima stadsbilden i Pargas. Tampereen Areenan työmaa Bild: Matias Väänänen / Yle Tammerfors,Birkaland,Tammerfors Däck,Tammerfors Arena,byggplatser

Pargas stad och Priima-Yhtiöt föreslås utveckla området i centrumkvarteret öster om Sandåkersgatan i Pargas. Målet är att bygga två centralt belägna flervåningshus med utsikt över Centralparken.

Tanken är att skapa en naturlig fortsättning på bostadsområdet i Parsby och foga samman bekvämt lägenhetsboende och traditionellt småhusboende i en lummig miljö. Namnet på projektet kommer från namnet på gränden som ligger söder om projektområdet.

Stadsdirektör Patrik Nygrén är nöjd över möjligheten att kunna ge utrymme för fler invånare.

- Vi är mycket glada över samarbetet med Priima-Yhtiöt. Tillsammans lyckas vi på ett mycket konkret sätt förverkliga stadens strategiska målsättning med att förtäta stadskärnan och skapa nya bostäder i centrum, säger Nygrén i ett pressmeddelande.

En karta över Pargas skolcentrum, med två personer i bkagrunden.
Bygg- och miljönämnden behandlar ärendet vid sitt möte onsdagen den 16 september. Fotot är en bildsättningsbild och har inte med de nya planerna att göra. En karta över Pargas skolcentrum, med två personer i bkagrunden. Bild: Linus Hoffman/Yle Pargas,Tarja Rinne,patrik nygrén

Området, som ägs av Pargas stad, har under flera års tid ingått i stadens planläggningsprogram och planeringen ska nu inledas under projektnamnet ”Norra Famnen”.

"Pargas har figurerat i våra tankar ett tag"

Direktör Jari Rastas från Priima-Yhtiöt säger att samarbetet med staden har varit smidigt och han tror att projektet kommer att gå raskt framåt.

- Vi jobbar typiskt med projekt som omfattar hela processen, från planläggningen och framåt. Under årens lopp har vi skapat fungerande boende- och servicekomplex, bland annat kvarteret Kuninkaanlaakso i Åbo, säger Rastas.

- Pargas har figurerat i våra tankar ett tag på grund av sin status som skärgårdens ”huvudstad”. Överläggningarna med staden utmynnade snabbt i ett projektförslag som är lämpligt i omfattning och har ett intressant läge. I utvecklingsprojektet ”Norra Famnen” siktar vi på ett högklassigt utförande och ett slutresultat som passar in i den maritima stadsbilden, fortsätter han.

Bygg- och miljönämnden behandlar ärendet vid sitt möte onsdagen den 16 september. Byggandet av flervåningshusen startar tidigast hösten 2021. Entreprenören siktar på att kunna förverkliga knappa 60 lägenheter.