Hoppa till huvudinnehåll

På USA:s västkust har de värsta skogsbränderna i modern tid nu nått delstaterna Oregon och Washington

Uppemot 100 skogs- och markbränder rasar i delstaterna längs USA:s västkust. I Oregon och Washington är bränder av det här slaget betydligt ovanligare än i Kalifornien, men också där har bränderna nu krävt dödsoffer.

I Kalifornien har över en miljon hektar brunnit sen mitten av augusti och det är 20 gånger mer än den här tiden i fjol, skriver New York Times. Den senaste tidens omfattning av bränderna där har beskrivits som att områden stora som 1 000 fotbollsplaner eldhärjas där varje halvtimme.

På onsdagen hade ungefär 64 000 människor i Kalifornien beordrats att lämna sina hem och när ytterligare tre dödsoffer rapporterades, hade bränderna i delstaten krävt åtminstone 11 dödsoffer.

Fem städer i Oregon mer eller mindre förstörda

Vindar på över 22 meter per sekund blåste fart i lågorna i delstaten Oregon, norr om Kalifornien.

Åtminstone 35 större skogs- och markbränder på totalt över 120 000 hektar rasar där och fem mindre städer (Detroit, Blue River, Vida, Phoenix och Talent) uppges vara mer eller mindre totalförstörda.

Tiotusentals människor i Oregon fick order om att evakuera och många av dem hade bara minuter på sig att lämna sina hem. Räddningsarbetare räddade människor som flytt ner i floder, berättade Oregons guvernör Kate Brown.

Brandmän fotograferade i Oroville, Kalifornien på onsdagen.
Brandmän fotograferade i Oroville, Kalifornien på onsdagen. Brandmän fotograferade i Oroville, Kalifornien på onsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder

Åtminstone tre människor miste livet i bränderna i Oregon under onsdagen, men Brown befarar att dödsoffren blir betydligt fler.

- Det kan handla om rekordstora förluster av liv och egendom som orsakats av markbränder i vår delstat, sade Brown.

Den globala uppvärmningen matar lågorna

Enligt delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee har över 190 000 hektar brunnit i Washington under de par senaste dagarna. Också han misstänker att det här är de värsta bränderna i delstatens historia.

Åtminstone en ettårig pojke omkom och hans föräldrar skadades allvarligt i nordöstra Washington när familjen försökte fly lågorna.

Enligt klimatforskare är det den globala uppvärmningen som orsakar både extrem torka och extrema skyfall på den amerikanska västkusten. Gräs och buskar frodas för att sen torka ut och erbjuda perfekt bränsle.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Oregonlive.com, BBC