Hoppa till huvudinnehåll

Aurora Botnia sjösattes – här kan ni se sändningen i efterskott

Wasalines nya fartyg Aurora Botnia sjösattes fredag 11 september vid varvet i Raumo. Yle Österbotten sände live från varvet på eftermiddagen.

Den nya kvarkenfärjan Aurora Botnia är ett steg närmare färdigställande då fartyget sjösattes. Men det är inte fråga om att fartyget går av stapeln och med ett stort plask åker i sjön - nej, fartygets sektioner har svetsats ihop på plats nere i den stora torrdockan och nu är man så långt att fartyget ska flyta.

Livestream klockan 15

Vi var på plats vid varvet i Raumo på fredagen och intervjuade nyckelpersoner i projektet.

Här kan du se livestreamen från kölsträckningen den 13 februari.

När torrdockan slutligen är fylld med vatten kommer fartyget så småningom att flyttas till varvets utrustningskaj, där arbetet med färjan fortsätter, då främst inne i fartyget. Klar för leverans ska hon vara i maj 2021.

Första nybygget

Aurora Botnia är det första fartyget som beställts nytt, specifikt för Kvarkentrafiken. Hon är dock inte det första helt nya fartyget som trafikerat i Kvarken, den äran innehas av Wasa Star som chartrades in av ett annat rederi 1981.

Det nya fartyget är innovativt på många sätt, bland annat har det ett drivsystem av hybridtyp - fartyget kan köras korta sträckor på enbart el, och huvudmaskinerna går på LNG-gas.