Hoppa till huvudinnehåll

Biträdande JO: Coronaanvisningarna för 70-plussare var inte diskriminerande

Äldre i blå jacka utomhus omgiven av trädkronor. Sirkka Kurkela i Esbo i maj 2020.
Det hade enligt biträdande JO varit bättre om det inte hade funnits en entydig åldersgräns i coronaanvisningarna. Äldre i blå jacka utomhus omgiven av trädkronor. Sirkka Kurkela i Esbo i maj 2020. Bild: Antti Haanpää / Yle ensamhet,pensionärer,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,COVID-19,åldringar,riskgrupper

Anvisningarna enligt vilka över 70-åriga finländare bör undvika kontakter på grund av coronaepidemin var inte diskriminerande, slår biträdande justitieombudsman Maija Sakslin fast i ett avgörande.

Anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd var avsedda att skydda äldre personer mot att bli smittade av viruset.

Sakslin är ändå kritisk till att man talade om en plikt trots att anvisningarna inte var juridiskt bindande.

Som en anvisning förpliktas personer över 70 år att undvika närkontakt med andra människor i den mån det är möjligt, det vill säga hålla sig i förhållanden som motsvarar karantän.
― Social- och hälsovårdsministeriet, mars 2020

Dessutom hade det enligt Sakslin varit bättre om det inte hade funnits en entydig åldersgräns.

Anvisningarna borde enligt biträdande JO ha gällt hela befolkningen.

Samtidigt skulle man ha informerat om vem som hör till riskgrupperna och man skulle ha gett anvisningar hur de olika riskgrupperna kan skydda sig mot smitta.

Biträdande JO tog ställning till Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande i mars 2020 enligt vilket de är som över 70 år gamla på grund av coronaepidemin borde undvika närkontakt med andra människor.

Enligt pressmeddelandet är anvisningen förpliktigande. I pressmeddelandet står det bland annat så här: Som en anvisning förpliktas personer över 70 år att undvika närkontakt med andra människor i den mån det är möjligt, det vill säga hålla sig i förhållanden som motsvarar karantän.

Källa: STT, Social- och hälsovårdsministeriet

Läs också