Hoppa till huvudinnehåll

EU tar emot 400 ensamkommande minderåriga migranter som blivit hemlösa på Lesbos - tusentals fortfarande i nöd

Matutdelning till hemlösa migranter på Lesbos
Matutdelning till hemlösa migranter på Lesbos Matutdelning till hemlösa migranter på Lesbos Bild: AFP / Lehtikuva Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Tio EU-länder har kommit överens om att ta emot sammanlagt 400 ensamkommande minderåriga migranter från Grekland, säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

De här ungdomarna hör till de flera tusentals människor som blev hemlösa efter den katastrofala branden i migrantlägret Moria på Lesbos i den grekiska övärlden.

Tyskland och Frankrike tar vardera emot mellan 100 och 150 barn och ungdomar, sa Seehofer i dag under en presskonferens där också EU-kommissionens viceordförande Margaritis Schinas deltog.

Finland tar emot elva minderåriga asylsökande.

Enligt Schinas måste EU snabbt reformera sin migrationspolitik.

- Moria är en skarp påminnelse för EU-blocket om behovet av reformer i Europa, konstaterade Schinas.

Hemlösa migranter och flyktingar sover marken vid en bensinstation på Lesbos
Hemlösa migranter och flyktingar sover på marken vid en bensinstation på Lesbos Hemlösa migranter och flyktingar sover marken vid en bensinstation på Lesbos Bild: AFP / Lehtikuva Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Den förödande branden på Lesbos har lett till att de forna lägerinvånarna inte har någonstans att ta vägen och att de saknar tak över huvudet. De har sovit vid vägkanter, i olivlundar och på parkeringsplatser.
Ansvaret får inte ligga bara på EU-länder i EU:s gränsområden

Margaritis Schinas sade vidare att solidariteten och ansvarstagande då det gäller att bevilja flyktingar asyl inte får begränsas bara till de EU-länder som är belägna i EU:s gränsområden. Ansvaret ska inte heller läggas helt på stora länder som Tyskland.

- Vi behöver sann solidaritet i vår migrationspolitik, sade Schinas.

EU:s asylsystem haltar svårt

Läget på Lesbos aktualiserar än en gång det faktum att EU:s asylsystem haltar svårt.

Migranterna i den grekiska övärlden har kommit att utgöra en av symbolerna för Europas misslyckade hantering av migrant- och flyktingsituationen på ett humant sätt.

Migranter som tillbringat natten vid en väg nära Mytilene på Lesbos
Migranter som tillbringat natten vid en väg nära Mytilene på Lesbos Migranter som tillbringat natten vid en väg nära Mytilene på Lesbos Bild: AFP / Lehtikuva Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Ansvaret och solidariteten har länge stötts och blötts inom EU.

EU har gjort en del försök att fördela migranterna inom EU men bara ett fåtal har släppts in i enskilda EU-länder.

Länder som Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien har vägrat att gå med på en obligatorisk förpliktelse att ta emot flyktingar - vilket har lett till att EU haft svårt att hitta en gemensam lösning på en reform av asylpolitiken.

Det här har lett till att migranter har blivit "instängda" och tvingats vänta under eländiga förhållanden i fullsatta center och läger i Grekland.

Grekland en av huvudportarna

Grekland har utgjort en av huvudportarna för migranter sedan den stora flykting- och migrantvågen 2015. Det har byggts hundratals flyktingförläggningar runt om i Grekland där människor bor i undermåliga och hälsovådliga härbärgen.

Greklands konservativa regering vill motarbeta ytterligare migration, och har skärpt restriktionerna för asylsökande. Det här innebär att det är mycket besvärligt för migranter att klara sig socialt och ekonomiskt i Grekland.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs mera:

Lesbos: Ännu en natt under bar himmel för olyckliga flyktingar som väntar på hjälp - bara några EU-länder har reagerat

Tusentals migranter - bland dem många familjer med små barn - på den grekiska ön Lesbos tvingdes tillbringa andra natten i rad under bar himmel utan grundläggande förnödenheter. De sov längs vägkanten, på ängar, i olivlundar och på parkeringsplatser.