Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollslöftet Thomas Lahdensuo från Borgå tränar upp till 8 timmar per dag – landslagsläger kan föra närmare drömmen

Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan.
Thomas Lahdensuo har vuxit upp i Borgålaget FC Futura. Fotbollen är en livsstil för hela familjen. Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan. Bild: Yle / Mira Bäck fotboll,fotbollsspelare,Thomas Lahdensuo

Bollen studsar rytmiskt från tå till tå och sedan in i mål. Det är en solig men ordentligt blåsig dag när Yle Östnyland träffar 15-åriga fotbollslöftet Thomas Lahdensuo vid konstgräsplanen i Kokon i Borgå.

Det är vid det här laget en bekant plats för Lahdensuo.

- Jag är här 3-4 timmar nästan varje dag, berättar han.

Träningen har gett resultat. Inkommande vecka ska Lahdensuo åka på träningsläger till Eerikkilä sportcenter tillsammans med U16-landslaget.

- Det är en stor milstolpe. Jag har jobbat hårt, och jag vet att jag har jobbat hårt när jag kom med dit, säger Lahdensuo.

Spelarna ska träna tillsammans med ungdomslandslaget och i slutet av veckan spelar de en träningsmatch mot FC Inters B-juniorer.

- De är äldre men nog kan vi vinna dem, säger Lahdensuo.

Förutom att få träna fotboll på hög nivå i nästan en vecka är lägret också en chans för spelarna att visa upp sina kunskaper i hopp om att själv säkra en plats i ungdomslandslaget.

En fotboll bredvid ett mål på en fotbollsplan.
Fotbollsplanen i Kokon är väldigt välbekant för Lahdensuo. En fotboll bredvid ett mål på en fotbollsplan. Bild: Yle / Mira Bäck fotboll,fotbollsplaner,Kokon idrottspark

Anfallaren Thomas Lahdensuo började spela fotboll som fyraåring.

Han fick en bra grund i Borgålaget FC Futura men flyttade för ungefär ett år sedan till Käpylän pallo i Helsingfors. Det laget spelar i högsta divisionen.

Förutom Lahdensuo är också tre av hans lagkamrater med på lägret. Kompisarna har stöd av varandra.

- Vi försöker kämpa på varandra att vara bättre och komma så långt vi kan, säger Lahdensuo.

Långa dagar

För Lahdensuo är fotbollen mer en livsstil än en hobby. Han bor i Haiko i Borgå och går på nian i Strömborgska skolan.

Fotbollsträningarna med laget är i Helsingfors, och så tränar han förstås en hel del för sig själv också.

En ung man sitter på en trappa och snör på sig fotbollsskor.
Fotbollsskorna är dagligen i användning. En ung man sitter på en trappa och snör på sig fotbollsskor. Bild: Yle / Mira Bäck fotboll,fotbollsspelare,Thomas Lahdensuo

Det låter som en tuff vardag, men för Lahdensuo verkar det inte vara något problem. Under våren då skolan var stängd kunde han lätt tillbringa nästan hela dagen på fotbollsplanen.

- Nästan varje dag har jag vaknat klockan åtta, varit på fotbollsplanen 7-8 timmar och sen kommit hem och gjort läxorna. Samma sak nästa dag. Man orkar göra mycket tillsammans med några kompisar, säger Lahdensuo.

Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan.
Lahdensuo tänker fortsätta studierna i ett idrottsgymansium. I fortsättningen får han dribbla med bollen också på skoltid. Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan. Bild: Yle / Mira Bäck fotboll,fotbollsspelare,Thomas Lahdensuo

Vissa dagar, då han haft videomöte med skolan på morgonen, har han haft väckning redan halv sju för att hinna ta en sväng till fotbollsplanen innan skolarbetet.

- Först är man nog jättetrött och skulle inte vilja fara, men man måste bara säga till sig själv att gå ut till planen och börja, säger Lahdensuo.

Målet att spela i England eller Spanien

Nästa år tänker Lahdensuo börja i idrottsgymnasiet Mäkelänrinteen lukio i Helsingfors. På längre sikt är drömmen, eller kanske rättare sagt planen, att bli professionell fotbollsspelare. Idolen är Lionel Messi.

- Jag skulle vilja spela i Englands Premier League eller i La Liga i Spanien. Vet inte riktigt vilket lag, men dit skulle jag vilja.

Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan.
Lahdensuo spelar som anfallare. Ung man spelar fotboll på solig fotbollsplan. Bild: Yle / Mira Bäck fotboll,fotbollsspelare,Thomas Lahdensuo

Varför är just fotbollen så viktig för Lahdensuo?

- Jag startade för att få vänner och ha något att göra på fritiden. Sedan blev det bara roligt att spela och att hela tiden göra något med kroppen, säger han.

Att fotbollen är så viktig för Lahdensuo påverkar förstås hela familjen.

En man och en kvinna står vid sidan av en fotbollslan. De tittar in i kameran och ler.
Föräldrarna Malin och Sami Lahdensuo vill hjälpa sonen förverkliga sina drömmar. En man och en kvinna står vid sidan av en fotbollslan. De tittar in i kameran och ler. Bild: Yle / Mira Bäck personer,Sami Lahdensuo

Det blir många kvällar och veckoslut i fotbollens tecken också för föräldrarna som kör Lahdensuo till träningar, är med på matcher nästan varje veckoslut, och bakar mockarutor till försäljning för lagets väl.

- När vi har sett ivern i honom så har vi gärna gjort det. Det är hans passion och vi gör ju allt för att förverkliga hans drömmar, säger mamma Malin Lahdensuo.

Läs också