Hoppa till huvudinnehåll

Glädje över regeringens resebesked på Åland – men för sent att rädda turistsäsongen

Maarianhaminan satama
Hamnen i Mariehamn. Maarianhaminan satama Bild: © Miikka Varila kryssningsfartyg,Mariehamn

Åland välkomnar regeringens besked om uppluckrade reserestriktioner gällande bland annat Sverige. Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger i en intervju för Ålands radio att det är glädjande att svenska resenärer kan välkomnas igen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och näringsminister Mika Lintilä (C) uppgav i går att gränsen för smittade fall på 14 dagar höjs från åtta till 25 per 100 000 invånare.

För Sverige ligger siffran på drygt 21 för närvarande.

Enligt åländska uppgifter är det ännu oklart om det ska krävas negativt coronatest av den som anländer till Åland (det vill säga Finland).

Landskapsregeringen väntar nu på att få alla detaljer i skriftlig form.

– Vi kan inte göra så mycket, riket har full makt över gränsärenden, säger Thörnroos.

Regeringen håller presskonferens i dag klockan 11 och ger då mer detaljerad information om förändringarna.

"Turismbranschen hinner inte återhämta sig i år"

Lantrådet Veronica Thörnroos tror dessvärre inte att den åländska turismbranschen hinner återhämta sig i år.

– Jag är rädd att det här inte får så stora effekter eftersom den största delen av turistsäsongen redan är avklarad. Någon riktig boost för turistnäringen tror jag inte det blir, säger Thörnroos till Ålands radio.

Lantrådet uppmanar ålänningarna att vara ännu noggrannare med att ta sitt ansvar för att förhindra smittspridning då svenskar nu får besöka Finland fritt, det vill säga utan rekommendation om karantän.

Vid Viking Line säger man att det betyder mycket för rederiet att man lättar på reserestriktioner, men att det fortfarande är oklart hur det går med Helsingfors-Mariehamn-Stockholm-linjen.

– Folk är fortfarande rädda att resa och enligt vad som hörs i resebranschen kan det ta till nästa sommar innan det normaliseras, säger infomationschef Johanna Boijer-Svahnström.

Ålands radio / Nina Smeds, Yle