Hoppa till huvudinnehåll

Transportföretagare från Sibbo om att det blir fritt fram att resa till Sverige: "Jag har aldrig sett så lite turister på Sverige- och Finlandsfärjorna som i år"

En man står framför en vit långtradare.
Patrick Andersson har kört varor mellan Finland och Sverige hela året. En man står framför en vit långtradare. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,långtradare,företagare,utrikestrafik,Patrick Andersson

Transportföretagaren Patrick Andersson från Sibbo har åkt mellan Finland och Sverige flera gånger i veckan under hela coronatiden. Om en vecka blir det möjligt också för resten av Finlands befolkning.

Från och med lördag (19.9) nästa vecka är det möjligt att resa till Finland från Sverige, Island, Norge, Polen, Tyskland, Cypern, Australien, Kanada och Japan utan att försätta sig i en två veckor lång karantän.

Patrick Andersson från Sibbo är transportföretagare. Hans jobb går ut på att köra mellan Finland och Sverige.

I onsdags var han i Göteborg, på torsdag kom han tillbaka till Finland och på lördag tar han färjan över till Sverige igen. Så här har det varit också under coronaepidemin.

När vi ringer upp honom står han på en parkeringsplats i Vanda, där han har parkerat sin långtradare i väntan på morgondagens körning.

- Det är ju ett steg framåt det här. Jag hoppas vi inte tar två steg bakåt nu, konstaterar han om regeringens beslut.

En man sätter upp en bom inne i ett lastutrymme i en långtradare.
Transportföretagaren Patrick Andersson kör papper, byggmaterial eller styckegods. En man sätter upp en bom inne i ett lastutrymme i en långtradare. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,långtradare,företagare,utrikestrafik,Patrick Andersson

Under coronatiden har Andersson kört mellan Finland och Sverige några gånger per vecka, precis som vanligt, utan krav på karantän.

- Nej, det har inte gällt chaufförer. Det skulle inte fungera för det skulle ju kräva tre gånger mer arbetskraft och var skulle du ta den arbetskraften ifrån, konstaterar han.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och näringsminister Mika Lintilä (C) uppgav i går att gränsen för smittade fall på 14 dagar höjs från åtta till 25 per 100 000 invånare.

För Sverige ligger siffran på drygt 21 för närvarande.

Bra tid att lätta på begränsningarna

Andersson säger att valet av tidpunkten för fri resa mellan länderna är väl avvägd.

- Det skulle ha varit annorlunda om man fått resa till Sverige redan under sommaren utan att försätta sig i karantän. Det är ju då turisterna reser med färjan. När skolorna börjar tar det slut.

En man står inne i en långtradare.
Inne i hytten har Andersson bland annat mikrovågsugn, kaffekokare och kylskåp. En man står inne i en långtradare. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,långtradare,företagare,utrikestrafik,Patrick Andersson

Andersson själv tänker inte ändra på sina egna, personliga hygien- eller arbetsrutiner i och med de uppluckrade reserestriktionerna.

- Jag använder alltid handdesinfektion eller handskar. Jag har egen mat i kylskåpet och jag håller ordentligt avstånd till andra när jag reser mellan länderna, berättar han.

Trafikmängden och köerna i Stockholm och Sverige har ökat på hösten. Det är exakt samma mängd bilar nu och lika långa köer i Stockholm som innan epidemin bröt ut.

Sibbobon Andersson kör varor åt båda hållen och hans långtradare är ofta fullastad.

Han har med sig papper, byggmaterial eller styckegods. Allt som behövs i samhället, berättar han i en tidigare intervju för Yle Östnyland.

Trafikmängden nu som före epidemin

I samma sommarintervju konstaterar han också att trafiken har minskat, speciellt är rusningstrafiken i Sverige glesare.

Men nu i september, då vi ringer upp, är allt som vanligt igen.

- Trafikmängden och köerna i Stockholm och Sverige har ökat på hösten. Det är exakt samma mängd bilar nu och lika långa köer i Stockholm som innan epidemin bröt ut, säger han.

Andersson säger också att han aldrig tidigare har sett så lite turister på Sverige- och Finlandsfärjorna som i år.

- Det har nog varit lugnt, väldigt lite turister den här sommarsäsongen.

Lördagen den 19.9 blir det alltså tillåtet att resa till Finland från Sverige, Island, Norge, Polen, Tyskland, Cypern, Australien, Kanada och Japan utan att försätta sig i en två veckor lång karantän.

Den nya gränsen för fall per 100 000 invånare är 25. Det gäller en period på två veckor.

Av dem som kommer till Finland från länder med fler än 25 fall per 100 000 invånare krävs ett negativt coronatest som är mindre än 72 timmar gammalt. För de här människorna rekommenderas karantän.

Det här berättade regeringen på en presskonferens idag (11.9).

På samma presskonferens sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att hon är speciellt nöjd över att det blir lättare att resa mellan Sverige och Finland.

Läs också