Hoppa till huvudinnehåll

17-åringar inblandade i allvarliga trafikolyckor i Sydvästra Finland

Poliisiauto, jonka ikkunasta heijastuu puita.
Poliisiauto, jonka ikkunasta heijastuu puita. Bild: Risto Koskinen / Yle poliser,polisfordon,myndigheter,trafikövervakning,trafik,utryckningsfordon

Två allvarliga trafikolyckor har inträffat i Sydvästra Finland under natten och morgonen. I bägge tros 17-åringar, med undantagskörkort, ha suttit vid ratten. Tre unga personer skadades allvarligt i olyckorna.

Den ena olyckan - en frontalkrock - inträffade natten till lördagen i Lavia i Björneborg. Nio personer mellan 16 och 18 år fördes till sjukhus. Av dem ådrog sig två allvarliga skador.

Föraren i den ena bilen misstänks för grovt äventyrande av trafiken och vållande av personskada. Polisen misstänker inte rattfylleri.

I Vemo i Egentliga Finland körde en bil tidigt i morse med hög hastighet av vägen och törnade mot ett trädbestånd. Den 17-åriga föraren, som misstänks för grovt äventyrande av trafiken, skadades allvarligt i avkörningen.

Högsta tillåtna hastighet på vägavsnittet var 80 kilometer per timme.

Körkort beviljas med dispens av Traficom

Transport- och kommunikationsverket Traficom beviljar med dispens körkort till personer som fyllt 17 år om det finns särskilda skäl till det.

Tillståndet beviljas utifrån en helhetsbedömning av den unga personens egna rese- eller körkortsbehov.

Kommissarie Marko Luotonen vid Sydvästra Finlands polisinrättning säger till tidningen Iltasanomat att 17-åringar med undantagskörkort är överrepresenterade bland dem som åker fast för fortkörning.

- 17-åringarnas andel av olyckorna och fortkörningarna syns tydligt i statistiken och vi på polisen har informerat om det här under sommaren.

Källa: Polisen i Sydvästra Finland, IS
Artikeln korrigerades klockan 12: Vemo ligger i Egentliga Finland, inte i Satakunta

Läs också